Vakantie / Vervoer Leestijd: 5 minuten
Hoe lang is het geleden dat je je autoverzekering onder de loep nam? Het is een typisch gebied waarop je al snel te veel betaalt, door bijvoorbeeld jaren bij dezelfde verzekeraar te blijven. We helpen je graag te besparen, door je te informeren over de verschillende types autoverzekeringen. We vergelijken de autoverzekeringen, bekijken samen de mogelijke aanvullende dekkingen en laten je bepalen of deze nuttig zijn voor jou. Lees het artikel

Kies nu slim de passende autoverzekering!

Leestijd: 5 minuten

Welke autoverzekering past bij mij? Een vraag waar je misschien nog niet eens bij stil hebt gestaan. Maar door een autoverzekering te kiezen die bij jou past, kun je flink geld besparen. En wist je dat je onnodig dubbel gedekt kunt zijn? Er zijn niet alleen verschillende types autoverzekeringen, maar ook verschillende aanvullende dekkingen waarvoor je kunt kiezen. We nemen dit alles graag samen met je door.

Types autoverzekeringen vergelijken

Er zijn drie verschillende autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Je kiest zelf hoeveel risico je uit wilt sluiten en hoe hoog de premie is die je betaalt. Naast de verschillende types kun je de prijzen bij verschillende aanbieders van autoverzekeringen vergelijken. Denk er goed over na en houd je opties open, want je autoverzekering vergelijken en op basis daarvan de beste keuze maken loont echt!

 • WA-verzekering:
  = wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
  • Vergoedt bij ongevallen eventuele autoschade aan de tegenpartij;
  • Let op: vergoedt geen schade aan je eigen auto;
  • Is de goedkoopste basisverzekering;
  • Geschikt voor het verzekeren van oude auto’s met een lage waarde.
 • WA+ beperkt casco:
  • Vergoedt:
   • Autoschade aan de tegenpartij
   • Bepaalde schade aan je eigen auto
   • Bij het aanrijden van dieren;
   • Bij blikseminslag;
   • Brand- en stormschade;
   • Diefstal;
   • Joyriding;
   • Ruitbreuk.
 • Allrisk:
  = volledige casco verzekering
  • Biedt de meest complete dekking;
  • Ook autoschade die je zelf veroorzaakt wordt vergoed. Denk hierbij aan het omslaan van de auto, slippen op de weg en buitenkomende onheilen (dingen die je niet zelf in de hand hebt).
  • Doorgaans voor nieuwe auto’s.

Vergelijk nu de tarieven en kies jouw autoverzekering!


Aanvullende dekkingen voor je auto

Nu je weet wat de verschillende types autoverzekeringen zijn, laten we je ook de aanvullende verzekeringen zien. Daarbij krijg je een korte uitleg over elke aanvullende dekking, zodat je een zo goed mogelijke keuze maakt voor de juiste dekking(en).

 • Ongevallenverzekering voor inzittenden
  Niet alleen je auto kan beschadigd raken tijdens een ongeval, ook de inzittenden kunnen letsel oplopen. Ben je hiertegen niet verzekerd, dan kunnen de kosten hoog oplopen wanneer je een ongeluk krijgt met derden in je auto. Ook wanneer je zelf schuldig bent aan een ongeval wordt de ongevallenverzekering uitgekeerd. Je bepaalt zelf het bedrag dat wordt uitgekeerd en het aantal inzittenden dat wordt verzekerd.
 • Schadeverzekering voor inzittenden
  Naast letselschade kun je inzittenden nog uitgebreider verzekeren. Deze schadeverzekering vergoed naast de letselschade ook de materiële schade en gevolgschade (bijvoorbeeld medische kosten) die inzittenden ondervinden. Ook wanneer je zelf schuldig bent aan een ongeval wordt deze aanvullende dekking uitgekeerd.
 • No-claimbeschermer 
  Deze aanvullende verzekering is bij sommige verzekeraars mogelijk. Kies je voor deze dekking, dan kun je gedurende 1 jaar lang autoschade claimen zonder je no- claimkorting te verliezen. Let wel: je schadevrije jaren raak je wel kwijt wanneer je claimt.
 • Rechtsbijstandverzekering
  Voor juridische hulp of advies bij het claimen van schade. Let wel: deze verzekering zorgt alleen voor rechtsbijstand wanneer je je auto bij een officiële dealer kocht. Heb je bijvoorbeeld een WA of WA+ beperkt casco verzekering, dan zorg je er met deze aanvullende verzekering voor dat je in je recht staat. Er zijn twee rechtsbijstandverzekeringen.
  • Dekking voor verhaalrechtsbijstand: je krijgt hulp wanneer je een schade wilt verhalen op de tegenpartij.
  • Dekking voor verkeersrechtsbijstand: naast verhaalrechtsbijstand krijg je ook hulp bij andere geschillen, zoals met de dealer tijdens de aankoop van je auto, of met de garage naar aanleiding van een reparatie.
 • Pechhulp en vervangend vervoer
  Deze aanvullende dekking zorgt ervoor dat je niet alleen komt te staan wanneer je aan de rand van de weg belandt. Hiermee wordt reparatie ter plaatse of vervoer voor zowel de inzittenden als de auto geregeld.
 • Mobiele apparatuur
  Hiermee verzeker je de mobiele apparatuur in je auto tegen diefstal, verlies en beschadiging. De voorwaarden die hieraan verbonden zijn, zijn het goed opbergen van je spullen en het niet langer dan 24 uur onbeheerd achterlaten van je apparatuur. Verdere voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Wanneer kies ik voor een aanvullende dekking?

Ongevallen- en schadeverzekering voor je inzittenden hoef je niet altijd af te sluiten. Hebben jouw inzittenden een eigen WA-verzekering, dan kunnen ze hun schade daarop vaak verhalen. Ook kunnen ze, wanneer de bestuurder van de andere auto als schuldige kan worden aangewezen, hun schade verhalen op diens WA-verzekering. Zo bespaar je op je aanvullende verzekeringen.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Met alle info op zak kun je nu echt tarieven gaan vergelijken. Je hoeft niet elke verzekeraar langs te lopen, vul gewoon onze vergelijker in en krijg de autoverzekering die best bij jouw situatie past.

Naar de vergelijker!
Soms is het de moeite waard om een no-claimbeschermer te regelen, wanneer je een scherpe premie hebt die je niet wilt verliezen. Let wel even op de kosten en wat het je oplevert. Bovendien vervalt deze beschermer na één keer per jaar claimen.

Heb je een rechtsbijstandverzekering, let dan op of je niet dubbel verzekerd bent. Binnen deze verzekering valt vaak ook een dekking voor verkeer, waardoor je niet apart een verkeersrechtsbijstandverzekering hoeft af te sluiten. Houd hier ook rekening mee wanneer je autoverzekeringen vergelijken gaat.

Pechhulp kun je vaak op verschillende manieren regelen, zoals pechhulp alleen in Nederland, of ook voor in het buitenland. Heb je al pechhulp via de ANWB of Route Mobiel, dan is het vaak overbodig om ook nog een aanvullende dekking voor pechhulp en vervangend vervoer af te sluiten bij je autoverzekering.

Ga je vaak naar het buitenland op vakantie? Kijk dan tot slot nog even op je groene kaart of autoschade in de landen waar je doorheen reist en waar je naartoe gaat wordt vergoed door je verzekeraar.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb je zelf nog nuttige tips om aan te vullen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel