Vrije Tijd / Online Leestijd: 4 minuten
Het is weer zover, de eindexamens moeten weer gemaakt worden. Dit staat voor veel studenten gelijk aan stress en tijdsnood. Pas de tips in dit artikel toe in je leven en je zal merken dat je er veel minder last van hebt. Lees het artikel

Eindexamen tips: voor de slimme student!

Leestijd: 4 minuten

De centraal examens staan weer voor de deur. Heel erg fan zijn we er niet van, maar helaas zijn ze toch nodig om de middelbare school succesvol af te ronden. Hopelijk verheug je je al helemaal op je vervolgopleiding en ben je blij dat je eindelijk kan doen wat je echt leuk vindt. Met dit in het achterhoofd is het belangrijk om je beste beentje voor te zetten bij de centraal examens. Ik, ervaringsdeskundige, ga je een aantal tips geven waarmee je de eindexamens fluitend door zal komen.

Meisje plant in agenda voor examens

Plannen is the key

Zorg ten eerste voor een goede planning. Dit is echt het allerbelangrijkste om stress te voorkomen. Je hoeft echt geen planning te maken die per uur beslist wat jij gaat doen, maar zorg in ieder geval voor een overzicht. Zet voor jezelf op een rijtje welke vakken je wanneer hebt en hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt per vak. Plan bijvoorbeeld meer tijd in voor de vakken waar je moeite mee hebt, maar vergeet die andere vakken ook zeker niet! Zorg dat je naast je leerplanning ook nog wat tijd over houdt voor de nodige ontspanning. Zeven dagen per week, 24 uur lang studeren heeft nog nooit iemand gelukkig en succesvol gemaakt.

Stoorzender #1

De gemiddelde student zal meteen weten waar ik het over heb als ik het over de #1 stoorzender van deze tijd heb. Je smartphone natuurlijk. Een handige manier om hier mee om te gaan is om je telefoon tijdens het leren niet als iets negatiefs te zien, maar juist als een beloning. Zet hem uit, leg hem desnoods beneden neer en ga zelf boven zitten als je echt snel in de verleiding komt. Spreek met jezelf af dat je om het uur (of langer, wat voor jou werkt) even op je telefoon mag kijken. Je productiviteit zal omhoog schieten zonder smartphone in je hand.

Frisse neus

Zorg dat je jezelf niet opsluit op je kamer. Juist in deze zware tijden is het belangrijk dat je er een gezonde lifestyle op nahoudt. Beweeg regelmatig tussen het studeren door. Dit hoeft niet intensief te zijn, een simpel wandelingetje naar de supermarkt kan al genoeg zijn. Als je dan toch in de supermarkt bent, kun je meteen wat gezond brainfood inslaan. Eet genoeg groente en fruit en trakteer jezelf af en toe op een lekkere beloning, bijvoorbeeld iets lekkers van de HEMA. Het is ook belangrijk dat je tijdens al die dagen dat je thuis aan de studie zit, er een gezond ritme op nahoudt. Sta op regelmatige tijden op en ga op regelmatige tijden weer naar bed.

Iemand maakt wiskundesommen op papier

Oefening baart kunst

Wat mij ontzettend goed geholpen heeft is zoveel mogelijk examens oefenen. Zo raak je vertrouwt met de manier van vragen en antwoord geven. Op www.examenblad.nl kan je gratis de centraal examens van de voorgaande jaren downloaden en oefenen. De examens uit zowel het eerste als het tweede tijdvak staan hier op. Bovendien kan je jaren terug in de tijd duiken, er staan zelfs nog examens op uit 2002. Als is het natuurlijk het slimst om de meest recente examens te oefenen.

Vat samen

Goede samenvattingen zijn een geschenk uit de hemel tijdens de examentijd. Een handige website om eens te bezoeken is de eindexamenpagina van scholieren.com. Hier staan per vak samenvattingen die ingestuurd zijn door andere studenten. Deze zijn helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk. Naast samenvattingen vind je op deze site nog veel meer handige tips, het rooster en het nieuws rondom de eindexamens. 

Relax

Je slagingskans hangt echt niet volledig af van die eindexamens, hou dat in gedachte. Het telt weliswaar 50% mee in het eindoordeel, maar zolang jij die andere 50% gewoon ruim voldoende staat, is er niet meteen een man overboord als je een examen verpest. Zelfvertrouwen is ook ontzettend belangrijk tijdens de examens. Geloof in jezelf en ga niet ineens aan al je capaciteiten twijfelen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Voor welk vak voel jij de meeste spanning?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel