Geldzaken / Betalen Leestijd: 5 minuten
1 februari beginnen heel wat studenten aan een nieuwe opleiding. Hoor jij bij de komende lichting? Zorg dan voor een goede voorbereiding, want dit kan je later heel wat tijd, geld en zorgen uitsparen. In dit artikel helpen we je een eindje op weg! Lees het artikel

Studiekeuze, open dagen en schoolgeld… Tips voor een voorbereid collegejaar!

Leestijd: 5 minuten

Er kunnen heel wat redenen zijn om in februari aan een nieuwe studie te beginnen, bijvoorbeeld als je verkeerd gekozen had en van studie wilt wisselen of omdat je vertraging hebt opgelopen bij een andere studie. Het kan ook zijn dat je een half jaartje een tussenperiode hebt genomen of gaat doorstuderen.

Wat je reden ook is, als je een nieuwe studie wilt beginnen dan is het van belang om je tijdig voor te bereiden. Er komen namelijk heel wat zaken bij kijken. Met deze checklist van Goedkoop.nl zet je echter al een stap in de juiste studierichting. Lees maar mee!

 

college

 

Een van de belangrijkste dingen om te bepalen is natuurlijk welke opleiding je wilt gaan doen. Weet jij al sinds je een klein jongetje of meisje was dat je brandweerman, tandarts of politieagent wil worden? Dan is de keuze van je opleiding natuurlijk niet zo moeilijk. Weet je echter totaal niet wat je wilt of denk je slechts in een bepaalde studierichting? Dan komen de volgende tips van pas…

1. Doe een studiekeuzetest

Perfect voor als je geen idee hebt welke opleiding bij je past. Bij een studiekeuzetest krijg je heel wat interessevragen die  achterhalen welke studie bij jou persoonlijk aansluit. De test kun je hier doen.

2. Bezoek open dagen

Weet je waar je interesses liggen? Heb je je georiënteerd op scholen bij jou in de buurt? Dan is het tijd om de open dag van jouw favorieten te bezoeken. Het is altijd beter om meerdere opleidingen te bezoeken, zodat je vergelijkingsmateriaal hebt. Daarbij kun je met een bezoekje ook echt de sfeer proeven, de lokalen zien en de docenten ontmoeten. Zo krijg je een beter idee van wat je te wachten staat als je straks werkelijk aan de opleiding begint. Hier vind je per opleiding wanneer de open dag plaatsvindt. 

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Je schriften, pennen, post-its en andere hebbedingetjes verzamel jij alvast op de open dagen. De goodiebags en gadgets waarmee ze je bij de verschillende opleidingen proberen te overtuigen zijn namelijk ideaal te gebruiken wanneer het schooljaar werkelijk begonnen is. Niet alleen handig, maar ook helemaal GRATIS!

3. Op kamers of niet

Wil jij op kamers? Door dichtbij je school te gaan wonen bespaar je natuurlijk heel wat tijd. Maar bespaart het ook geld? Dat is afhankelijk van je reistijd en je manier van reizen. Heb je bijvoorbeeld een fijne verbinding met het OV? Dan ga je toch gewoon met de trein en bus. Voor studenten is dit de eerste vier jaar gratis (indien de opleiding binnen tien jaar wordt afgerond). En die tijd dat je in het openbaar vervoer zit is echt niet verloren, want je kunt gewoon een boekje of je laptop openslaan. Voordelig en effectief!

Wil je toch op kamers? Bereken dan goed voor jezelf hoeveel per maand je moet lenen. Als student kun je aan een extra voordelig tarief lenen en dit is natuurlijk erg verleidelijk. Let echter goed op, want voor je het weet loopt je lening torenhoog op. Leen alleen het broodnodige, daar heb je later alleen profijt van.

4. Houd rekening met (de stijging van) het collegegeld

Studeren is niet gratis, dat weten we maar al te goed. Hoewel velen er niet bij stilstaan, is studeren veel meer dan boeken en een laptop kopen. Het collegegeld is namelijk toch echt wel een grote hap uit je portemonnee. Laat het collegegeld in studiejaar 2018-2019 ook nog eens een stijging van €54 ondergaan en komt daarmee neer op een totaal van €2.060 per jaar. Je betaalt dit bedrag vaak in één of meerdere termijnen en het wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven. Daarom sta je er niet zo bij stil.

Natuurlijk kun je om dit collegegeld niet heen. Wat je dan moet doen? Besparen op andere zaken. Zo is het wel echt een pre om direct de juiste studiekeuze te maken. Maak je de verkeerde keuze en switch je van studie, dan betaal je langer schoolgeld. Zonde! Hoe je verder kunt besparen? Let gewoon op de kleintjes. Hier nog een aantal voorbeelden, waarmee jij de knip op je portemonnee houdt…

 

collegegeld

Bespaartips voor studenten

 • Ga je wat drinken of eten met vrienden, kies dan niet meteen de duurste en hipste tent. Stel bijvoorbeeld dat knusse zaakje om de hoek voor. Het gaat immers om het gezelschap en vaak zijn de gelegenheden buiten het centrum net wat goedkoper.
   
 • Pak jij tijdens het boodschappen doen de A-merken uit de schappen? B-merken en huismerken zijn vaak net zo goed, maar dan stukken voordeliger. Je kunt het altijd een kans geven!
   
 • Een duur sportabonnement? Niet als je gaat studeren! Via de meeste onderwijsinstellingen schaf je een voordelig sportabonnement aan, waardoor je vaak al voor zo’n €100 onbeperkt gebruikmaakt van de fitness. Ook kun je er diverse groepssporten doen. Dit is meteen een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen.
   
 • Een stapel boeken die plaats beslaan en die je nooit meer inkijkt? Niet voor jou! Jij leent heel slim je boeken in de schoolbibliotheek. Hiermee bespaar je heel wat centen die jij vast en zeker veel beter kunt besteden. Is je boek uitgeleend? Vaak kun je boeken reserveren, wij zeggen doen!
   
 • Lunchpakketjes uit de tijd? Zeker niet! Waarom zou je ongezonde en dure dingen uit de schoolkantine kopen, als je ook zelf een lekkere maaltijd in elkaar kunt knutselen? Maak bijvoorbeeld vooraf een schema voor een week en doe een- à tweemaal per week al je boodschappen. Zo voorkom je meteen dat je allerlei onnodige etenswaren uit de supermarkt meeneemt.

Heb je zelf nog tips? Aarzel niet om ze hieronder in een reactie met ons te delen!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb je zelf nog bespaartips voor studenten?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel