Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 4 minuten
Ben jij ook zo iemand die zich ooit wel verdiept heeft in zijn autoverzekering, maar er nu niet meer naar omkijkt? Dan is de kans groot dat je te veel betaalt! Kun jij ook besparen op je autoverzekering? Check het! Lees het artikel

Goedkope autoverzekering? 6x snel besparen!

Leestijd: 4 minuten

Veel mensen sluiten een autoverzekering af als ze een andere auto kopen. Vervolgens krijgt die verzekering geen aandacht meer. Zonde, want je legt er elke maand een behoorlijk bedrag voor neer. Ben je in die tussentijd verhuisd, van auto geswitched of rijd je minder of juist meer kilometers? Dan is de kans groot dat je ergens anders goedkoper uit bent. 6 tips om direct te besparen!

Tip 1: vergelijk je autoverzekering 

We beginnen met de snelste en meest effectieve tip. Want als er iets verandert in je leven, verandert je autoverzekering (helaas) niet automatisch met je mee. Daarbij wordt je auto ouder en worden de premies hoger. Het is dus slim om je autoverzekering te vergelijken, zodat je weet of je nog wel goed zit of goedkoper uit bent door te switchen.

Tip 2: verzeker je niet te uitgebreid!

Bij het checken of je autoverzekering nog wel bij je auto past, moet je op een aantal zaken letten. Het is dan ook niet genoeg om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Maak hierop wel een eerste selectie:

autoverzekering
  • Auto van 0 - 5 jaar?  volledig cascoverzekering
  • Auto van 6 - 10 jaar?  beperkt cascoverzekering
  • Auto 10 jaar of ouder?  WA-verzekering

Redenen om te kiezen voor een uitgebreidere dekking:

  • Als je erg afhankelijk bent van je auto;
  • Als de dagwaarde van je auto nog steeds hoog is, of je veel schadevrije jaren hebt;
  • Als je niet veel geld achter de hand hebt of als je de lening van je auto nog niet hebt afbetaald.

Het kan goed zijn dat het premieverschil tussen de verschillende dekkingen heel klein is. Soms scheelt het maar een paar euro om je auto niet alleen WA maar beperkt casco te verzekeren. Maak een vergelijking van autoverzekeringen om te zien wat een ruimere dekking je meer kost.

Tip 3: bespaar door per jaar te betalen

Veel mensen kiezen voor een maandbetaling. Want: het jaarbedrag voor je autoverzekering is toch een flinke hap uit je portemonnee. Maar je kunt hierdoor best veel besparen, tot wel 6% per jaar! Autoverzekeraars rekenen namelijk vaak een toeslag voor betalen in termijnen. Heb je het jaarbedrag op je spaarrekening staan (waarover je nu toch geen rente krijgt)? Dan kan kiezen voor een jaarbetaling dus een slimme manier zijn om te besparen op je autoverzekering.

Tip 4: overweeg een hoger eigen risico

Met een hoger eigen risico kun je vaak zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade rijdt. Heb je wat geld achter de hand om een deel van de schade zelf te betalen? Overweeg dan om te kiezen voor een hoger eigen risico bij je autoverzekering.

Tip 5: ben je niet dubbel verzekerd?  

Veel mensen zijn oververzekerd. Ga voor jezelf even na:

  • Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Check dan of je ook geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt afgesloten. Als je al een verkeersdekking hebt bij je rechtsbijstandverzekering, is het dus niet nodig om nóg een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering af te sluiten;
  • Heb je al een pechhulpverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Dan hoef je pechhulp dus niet te verzekeren bij je autoverzekering.

Tip 6: deukje of krasje? Betaal het uit eigen zak

Heb je een kleine schade gereden, zoals een kras of deuk? Dan kan het slim zijn om deze schade zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk vaak je no-claimkorting. En hierdoor stijgen de kosten voor je autoverzekering. Maak dus even een rekensommetje: soms is het voordeliger om een deukje of krasje zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie af te moeten rekenen.

Dit artikel is geschreven door Rianne Veerman. Ze is expert autoverzekeringen bij Independer. Ze probeert taaie verzekeringsstof om te zetten naar duidelijke taal. En nuttige tips te geven waar mensen écht iets aan hebben. Met als doel om mensen zelf de beste keuze voor hun verzekeringen, hypotheek en energie te laten maken.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips om te besparen op je autoverzekering?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel