Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 5 minuten
De autoverzekeringen worden alsmaar duurder. Benieuwd hoe dit komt en wat je kan doen om toch op je verzekering te besparen? Race dan maar mee door dit artikel! Lees het artikel

NIEUWSFLASH: Fikse prijsstijging autoverzekeringen door toename BPM

Leestijd: 5 minuten

Iedereen met een eigen auto betaalt ook een autoverzekering. En dat is natuurlijk maar goed ook, want wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt aan een ander, dan worden de kosten vergoed. Het bedrag dat je maandelijks betaalt weegt dan niet op tegen de vaak hoge kosten wanneer je iemand anders zijn of haar auto in de prak rijdt.

Standaard ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar om eigen risico’s uit te sluiten kun je ook een aanvullende verzekering nemen. Je betaalt dan uiteraard wel wat meer in de maand.

En veel betalen, daar gaat onze voorkeur natuurlijk niet naar uit. Daarom is het slim om een aantal tips in acht te nemen bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering. Zeker nu de verzekeringen flink duurder aan het worden zijn, is het slim om je eigen autoverzekering onder de loep te nemen.

 
 

Waarom wordt de autoverzekering duurder?

Misschien heb je al gehoord van de nieuwe WLTP-emissietest, die per 1 september 2018 is ingevoerd. Dit is een nieuwe methode voor het meten van de CO2-uitstoot, oftewel de milieubelasting van auto’s. Voorheen werd dit vooral in laboratoria gemeten. De nieuwe methode richt zich meer op praktijkomstandigheden.

Klinkt van de ene kant goed, want dat betekent dat de metingen betrouwbaarder zijn. Helaas zit hier toch een keerzijde aan. De milieubelasting valt bij deze metingen hoger uit dan volgens de oude methode. De CO2-waarde stijgt dus per auto. Laat deze CO2-waarde nu weer net gekoppeld zijn aan het BPM (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Hoe hoger de CO2-uitstoot van een auto, hoe hoger de BPM. Dit wordt doorberekend in de verkoopprijs van de auto, waardoor je auto dus duurder wordt.

Autoverkopers dienen de BPM af te dragen aan de belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat zij deze bedragen vaak volledig doorberekenen in de prijs van auto’s.

Maar wat heeft de prijs van je auto dan weer met de hoogte van je verzekering te maken? Alles! Want de hoogte van je autoverzekering wordt onder andere berekend op basis van de nieuwprijs van je auto. Als auto’s dus duurder worden, stijgen de verzekeringsprijzen automatisch mee. Helaas!

Andere factoren die meespelen in de prijsstijging

Niet alleen de stijgende BPM heeft invloed op de stijgende prijzen van autoverzekeringen. Andere aangegeven redenen door verzekeringsaanbieders zijn:

  • De prijs van nieuwe auto-onderdelen stijgt, hetgeen doorberekent wordt in de prijs.
  • Er gebeuren steeds meer ongelukken door het gebruik van smartphones in het verkeer. Door de toename van ongelukken moet de autoverzekering omhoog, zodat de verzekeringspartij het kan bekostigen.
    autoverzekering vinden

Hoeveel worden autoverzekeringen duurder?

 

De stijging van de prijs van autoverzekeringen is natuurlijk afhankelijk van het type auto dat je hebt. Om je nu toch een inschatting te geven: de stijging ligt bij sommige verzekeringsmaatschappijen zelfs tot in de 40%. Dit kan je zomaar honderden euro’s per jaar schelen.

Overigens is de stijging ook nog afhankelijk van het type verzekering, zoals WA, WA beperkt casco of WA volledig casco. Daarnaast spelen het aantal schadevrije jaren en je leeftijd een rol. Ben je jonger dan 25 jaar? Dan betaal je sowieso heel wat meer dan een 65-plusser.

Hoe voorkom je een te hoge premie?

Sinds de nieuwe WLTP-emissietest worden de prijzen van verzekeringsmaatschappijen aangepast. Zo is er een partij die vrijwel meteen de prijzen omhoog gegooid heeft. Hierdoor wordt bij deze partij je verzekering, afhankelijk van je auto, tientallen tot honderden euro’s per jaar duurder.

Wat als jouw verzekeringsmaatschappij ineens de tarieven aanpast? Heel vervelend natuurlijk, maar houd in gedachten dat de verzekeraar verplicht is om jou de mogelijkheid te geven om je verzekering op korte termijn op te zeggen. Dat is het risico van de verzekeraars wanneer zij hun polis en voorwaarden tussentijds willen wijzigen.

Tip: Heb je schade gereden aan je eigen auto en heb je een aanvullende verzekering? Overweeg of het de moeite is om die aan te spreken. Bij beperkte schade is het vaak voordeliger om dit zelf te betalen, om zo te voorkomen dat je premie flink omhoog gaat.

Hoe vind je de goedkoopste verzekering? Vergelijken!

united consumers

Is jouw verzekeringsbedrag ineens flink gestegen of zit je niet vast aan een contract en heb je de mogelijkheid om over te stappen? Dan is het altijd slim om eens te kijken of er voordeligere alternatieven zijn. Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde verzekeringsmaatschappij, ondanks dat er prijsstijgingen doorgevoerd worden. Vergelijken en overstappen loont echt in dit geval, het kan je soms honderden euro’s per jaar schelen!

united consumers autoverzekering

Wees niet bang dat je zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering lang duurt! Online kun je simpelweg door wat standaard gegevens in te vullen, meteen achterhalen wat voor jou de goedkoopste verzekering is. Dit kan bij UnitedConsumers, zij laten je meteen zien bij welke verzekeraar je het voordeligste uit bent en hoeveel dat per maand is. Reken het hier zelf binnen één minuut uit.

UnitedConsumers heeft regelmatig scherpe acties waardoor jij van extra voordeel profiteert. Vergelijk dus zeker regelmatig je autoverzekering en stap over indien je een goedkopere optie ziet. Elke euro is immers meegenomen.

Vergelijk hier autoverzekeringen en vind de goedkoopste!

Succes met het vinden van de goedkoopste autoverzekering. En vergeet niet: vergelijken loont!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoeveel betaal jij per maand voor je autoverzekering?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel