Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 4 minuten
Donkere wolken verzamelen zich, met regen en gerommel als gevolg: dan weet je dat er onweer aankomt. Hevig gedonder met een flinke lichtshow. Imponerend en interessant, of je nu buiten of binnen staat. Maar ook zeer gevaarlijk en angstaanjagend. Wat zijn de veiligste manieren om met onweer om te gaan? Hoe kan je schade aan jezelf of je spullen voorkomen? Ben je eigenlijk wel verzekerd? Goedkoop.nl zet het voor je op een rijtje. Lees het artikel

Voorkom gedonder met deze (verzeker)tips bij onweer

Leestijd: 4 minuten
Een blikseminslag bij jou thuis. Die kans is wellicht klein, maar het zekere voor het onzekere nemen is geen overbodige luxe. Maar niet alleen schade aan je huis is een gevolg van een hevige donderslag. Ook letsel aan jezelf is een van de grote risico’s bij onweer en bliksem. Volgens het KNMI worden er jaarlijks 2 mensen dodelijk getroffen door de bliksem,
en zijn er nog veel meer gewonden. Daarom als eerste enkele tips op een rijtje.
 

Buiten met de bliksem

Ramen en deuren dicht bij het gedonderHet kan zomaar gebeuren dat je in het bos of in een open veld bent wanneer het onweer toeslaat. In zo’n geval schuil je niet onder een boom, want onweer zoekt vaak het hoogste punt op. Sta je in een open veld? Ga dan gehurkt zitten. Nat word je wellicht door de regen, maar dat is beter dan een gevaarlijke situatie. Bij voorkeur schuil je onder iets stevigs. Denk hierbij aan een afdak, een auto met deuren en ramen dicht of beter nog: een groot gebouw met bliksemafleiders. 

Binnen zit je dus een stuk veiliger dan in de open lucht met het gevaar van bliksemschichten op de loer. Maar ook in het comfort en de veiligheid van je eigen huis zijn de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel. Doe bij binnenkomst dus direct de ramen dicht. Gooi eveneens zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact om kortsluiting en schade aan je apparaten te voorkomen. Blijf eveneens zoveel mogelijk uit de buurt van lopend water en stel die douche nog maar even uit.

Verzekerd tegen onweer?

Met zulke onvoorspelbare natuurverschijnselen als onweer doemt al gauw de vraag op: ben ik verzekerd? Gelukkig zijn verzekeraars voorbereid op donkere wolken, gezien er meer dan 35 miljoen per jaar aan schade ontstaat door onweer. Er zijn in dit geval twee soorten schade door een heftige inslag: indirecte schade en directe schade.

Directe schade

Deze schade ontstaat door een directe blikseminslag. En dat is niet mis, vooral gezien er zo’n 30.000 volt door je huis heen kan schieten. Met een opstalverzekering worden deze kosten veelal gedekt. Heb je eveneens een goede inboedelverzekering? Dan worden eventueel beschadigde elektronische apparaten ook gedekt.

Indirecte schade

Wanneer een bliksemschicht inslaat, zorgt dit voor een piek in het stroomnetwerk. Zelfs als de bliksem enkele huizen verderop aanklopt, kan dit nog teveel zijn voor je elektronische apparaten. Met flinke schade als gevolg. In de meeste gevallen dekt je inboedelverzekering de lading. Let op: zorg er wel voor dat al je ramen gesloten zijn. Anders valt het niet onder de verzekering en is de rekening alles behalve flitsend.

En hoe zit het met je auto, is deze verzekerd bij schade door bijvoorbeeld een omgevallen boom? Je autoverzekering dekt schade als gevolg van storm als je een beperkt casco- of allriskverzekering hebt. Heb je deze nog niet, dan is het misschien verstandig om je alsnog beter te verzekeren. Via UnitedConsumers vind je de voordeligste autoverzekering en krijg je minimaal 5% korting op je premie. Zo bespaar je tot wel €150 per jaar! Doe meteen hier de gratis premie-check en sluit de goedkoopste autoverzekering af!

Hoe claim je schade van onweer?

Of je nu direct of indirect bent getroffen door bliksem, blijft het natuurlijk wel de vraag hoe je deze schade moet claimen. In beide gevallen is het ontzettend belangrijk om je kapotte spullen of beschadigde muren en ramen niet weg te gooien of te repareren. Vaak komt er namelijk een expert langs die hier meer van weet. Tevens is het altijd handig om foto’s te maken.

Een goede voorbereiding voorkomt gedonder

Zijn de eerste flitsen al te zien in de verte? Om schade aan je stulpje te voorkomen is een goede voorbereiding de beste oplossing. Gooi zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact en schakel indien mogelijk de hoofdschakelaar uit. Je bent natuurlijk niet altijd thuis wanneer het gaat onwerern, dus stekkers eruit trekken is niet altijd mogelijk. Wil je nu toch je apparatuur iets meer beschermen tegen blikseminslag, koop hier dan bij Conrad direct de nodige overspanningsbeveiliging. 
Zoals eerder aangeven zijn dichte ramen essentieel. En als het even kan is het installeren van een bliksemafleider geen overbodige maatregel. Wellicht kost het wat tijd en geld, maar je kunt er dan wel donder op zeggen dat je veilig thuis zit.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij eventueel nog tips om schade door onweer te voorkomen? Deel ze gerust hieronder in een reactie.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel