Lan
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 4 minuten
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies en hoe kun je de beste verzekering voor jouw situatie vinden? We snappen dat dit nogal lastig kan zijn. Daarom hebben wij het een en ander alvast voor je opgezocht! Bekijk snel onze aanbevelingen. Lees het artikel

Hoe je het beste de juiste aansprakelijkheidsverzekering kan vinden?

Leestijd: 4 minuten

Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat de schade die jij hebt toegebracht aan een ander gedekt kan worden. Het kan gaan om materiële schade maar ook om lichamelijke letsels. Het kan een keer voorkomen dat je per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders of aan zijn eigendom. Er zijn twee mogelijkheden: een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden of een gezinsdekking. Een gezinsdekking is dus geschikt voor je partner en je kinderen, een ieder die inwonend is dus. Maar als je kinderen hebt die wonen op kamers en studeren kun je ze ook meeverzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering kan dus van groot belang zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering aansluiten

Als je zelf woont dan is het vanzelfsprekend dat je zo een verzekering voor jezelf aansluit. Mocht je kinderen hebben of een partner dan kun je zo een verzekering voor het hele gezin afsluiten. Ook je huisdier(en) kun je opnemen in de verzekering. Je kunt nooit van tevoren weten wanneer je iets omver stoot of als je huisdier krassen toebrengt aan de nieuwe auto van de buren. Als het om een grote schade gaat of letsel schade wil je je niet afvragen hoe je dit allemaal gaat betalen. Sluit daarom de aansprakelijkheidsverzekering af. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen kun je zelf kiezen bij wie je een verzekering aansluit.

Het eerste wat je moet vergelijken is de prijs. Er zijn verschillende bedrijven waar je je kunt verzekeren en allemaal hanteren ze hun eigen prijs. Natuurlijk staat daar tegenover de service die ze bieden aan hun klanten. Ook moet je erop letten dat je gezin is meeverzekerd, want ze vallen onder jouw aansprakelijkheid. Mocht er één van je kinderen per ongeluk iets vernielen bij een klasgenoot thuis, dan zijn hun daartegen ook verzekerd.

Als je één of meerdere verzekeringen aansluit  kan het voorkomen dat je bij sommige verzekeringsmaatschappijen een kleine korting krijgt. Dit wordt een pakketkorting genoemd. Als je zelf woont of nog geen gezin hebt is zo een verzekering niet al te duur. Als je een nieuwe klant bent kun je een leuke welkomstcadeau of korting krijgen.

Hoe de beste aansprakelijkheidsverzekering te vinden

Besluit je om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar heb je nog geen idee bij welke verzekeringsmaatschappij je moet gaan? Dan kun je het best de volgende punten even nagaan.

Woon je alleen en heb je geen kinderen of huisdieren, dan is de kans dat je schade aanbrengt klein. Je kunt het dekkingsbedrag af laten hangen van de kans op schade. Weet je niet zo goed voor welk dekkingsbedrag je moet gaan, dan kun je de keuze ook laten afhangen van de premies. Als je maandelijks niet veel kwijt wilt aan premies, dan kun je kiezen voor een lagere premie met een lage dekkingsbedrag.

Aansprakelijkheidsverzekeraars bieden verschillende opties aan om de verzekering het beste aan te laten sluiten op je gezinssamenstelling. Ben je alleenstaand en woon je nog niet samen met je partner, maar komt hij/zij vak over de vloer? Kies dan voor alleenstaand: de persoon die bij je slaapt is automatisch meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekeringen komen in verschillende vormen voor en kunnen verschillende zaken of personen dekken. Zo is er ook bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wat er onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering valt is staat allemaal in een document.  In de polis van de betreffende verzekering is altijd terug te vinden wat de verzekeraar wel of juist niet vergoedt. Daarbij geldt ook dat schades alleen gedekt worden wanneer deze niet opzettelijk zijn aangericht.

Als je twijfelt bij het kiezen van een verzekering  kan het erg behulpzaam zijn om de verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken. De juiste aansprakelijkheidsverzekering vinden is niet erg lastig, maar belangrijk is dat er wel de tijd voor genomen moet worden. Bekijk daarom goed wat de verschillende partijen aanbieden en wat zelf jouw wensen zijn.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke verzekering heb jij?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel