Thuis / Buiten Leestijd: 5 minuten
Elk jaar pakt werkend Nederland op 31 mei de fiets. Met iedereen lekker buiten, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Maar hoeveel bespaar je nu eigenlijk als je een dag of meerdere keren per week de fiets pakt. In dit artikel lees je hoeveel je bespaart op je autokosten als je vaker met de fiets gaat! Lees het artikel

Op d(i)e fiets; zo bespaar je op je autokosten!

Leestijd: 5 minuten
Vandaag is het “Fiets naar je werk dag’, een dag om eens even stil te staan bij de voordelen van fietsen. Pak jij vaak de fiets, of heb je ook voor kleine afstanden al snel de neiging om in de auto te stappen? We zetten in dit artikel uiteen wat de voordelen zijn van vaker de fiets pakken.

Nederland, fietsland nummer één

In Nederland is het heel normaal dat iedereen dagelijks de fiets pakt, op de scholen helemaal. De meeste jongeren fietsen dan tot het einde van hun middelbare school iedere dag naar de school toe! Een tiener fietst zo al gemiddeld 2.000 km per jaar. Een volwassenen fietst zo’n 1.000 km per jaar. Maar hoeveel fietst Nederland nu echt, waar fietsen we heen en hoe hoog zitten we tegenover andere landen? En het belangrijkste, hoeveel bespaar je nu eigenlijk op de fiets? Lees snel verder, want in dit artikel beantwoorden we al deze vragen.

Fietsend Nederland

In Nederland alleen zijn er meer dan 24.7 miljoen fietsen. Dit is meer dan één fiets per Nederlander. Een gemiddeld Nederlands gezin bezit dan ook drie fietsen. Tegenwoordig bezit ook 16% van de Nederlanders een elektrische fiets, aldus het CBS (2018).
Al deze fietsen worden dan ook verrassend vaak gebruikt! Eén op de vier Nederlands stapt namelijk dagelijks op de fiets. Deze 24% die de fiets opstapt, zorgt ervoor dat de gemiddelde Nederlander dagelijks 2.9 km fietst. Een ander verrassend punt dat onderzocht is door het CBS is het aantal fietsen dat per jaar gestolen wordt. Dit zijn maar liefst 558.000 fietsen. Dit is 22.6% van alle fietsen die er in Nederland zijn, wat natuurlijk een belangrijk groot percentage is. Deze fietsen worden voornamelijk meegenomen bij bushaltes en op treinstations.

Hè niet weer! Heb je er meer dan genoeg van dat je fiets gestolen wordt? Koop hier direct bij Praxis een goed fietsslot en verminder zo de kans op diefstal.

Besparen tijdens het fietsen

Het is geen geheim dat fietsen goedkoper is dan autorijden. Niet alleen de auto zelf kost veel geld, maar ook de verzekeringen en benzine die er nog bij komen. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk besparen als je alleen maar fietst of af en toe de fietst pakt in plaats van de auto?

Als je altijd de fiets pakt bespaar je heel erg veel geld. Je hoeft geen auto te kopen en hebt geen verzekeringskosten. Voor zo’n verzekering ben je dan ook snel ruim 60 euro per maand kwijt dat is 720 euro per jaar. Natuurlijk is de auto volledig uit je leven bannen geen optie. In de steden kom je nog wel toe met een fiets en het OV, maar wanneer je in een dorp woont of soms ver weg moet voor je werk, dan is een auto toch wel handig.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Fietsen wordt een stuk leuker en gemakkelijker met een degelijke fiets. En dat een degelijke fiets niet super duur hoeft te zijn, dat bewijst Matrabike maar weer. Van stadsfiets tot e-bike en de nodige fietsaccessoires, alles bestel je er aan scherpe prijzen! Bekijk snel het Matrabike aanbod en dan trappen maar!

Voordelige fietsen

Het is dan ook een logische keuze om wel een auto te hebben. Wat je dan wel kan doen om je portemonnee te sparen? Gewoon iets vaker de fiets dan de auto pakken wanneer het om kleine afstanden gaat. Zo kun je toch al snel flinke bedragen besparen.
Een auto rijdt gemiddeld 13.000 kilometer per jaar. Als jij op jouw totaal aantal kilometers bijvoorbeeld al 1.000 kilometer minder rijdt dan scheelt dat al heel wat! Hieronder staat een tabel met een indicatie wat je kunt besparen per kilometer. De prijs per liter benzine is op het moment gemiddeld €1.79 en de prijs van een liter diesel is €1.47.

Volgens deze tabel kan je aflezen hoeveel je zou besparen, als je een dag de auto niet pakt, het lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis kan dit toch echt wel oplopen! Uit eigen ervaring heb ik ondervonden dat ik al snel veel geld bespaar. Ik fiets dan ook vijf dagen per week naar het werk toe. Elke dag 15 km op en neer, wat uitkomt op 7830 km. Met deze 7830 km die ik bespaar op mijn benzine bespaar ik jaarlijks ongeveer €1100 met mijn auto die 1 op 12 rijdt. 

Embed code
Besparen brandstof
Verbuik Liter per 100 km Benzineprijs per 100 km Dieselprijs per 100 km
1 op 10 10 Liter 17.9 Euro 14.7 Euro
1 op 12 8.3 Liter 14.9 Euro 12.2 Euro
1 op 14 7.1 Liter 12.7 Euro 10.4 Euro
1 op 16 6.3 Liter 11.3 Euro 9.3 Euro
1 op 18  5.6 Liter 10.0 Euro 8.2 Euro
1 op 20 5 Liter  9.0 Euro 7.4 Euro

 

Openbaar vervoer of de auto?

Wat is goedkoper, de fiets, de auto of het openbaar vervoer? Natuurlijk is een fiets het voordeligst, maar vaak is het niet mogelijk om overal te geraken met een fiets. Heb je geen auto? Dan zal een bus- of treinabonnement uitkomst bieden. Maar is dit nu voordeliger dan de auto nemen?

Als je vaak in de spits moet reizen dan zit je aan dure abonnementstarieven vast voor het OV. Als je alleen een busabonnement hebt betaal je al ruim 1000 euro. Ook is het handig om te kiezen voor de trein of de bus om zo nog extra geld te kunnen besparen. Pak je beide abonnementen, dan zal het moeilijk zijn om geld te besparen. Dit is ongeveer 2000 euro voordeliger dan een auto. Heb je ook nog een treinabonnement nodig dan zal het niet voordelig zijn om met de trein en de bus te reizen. Dan is het goedkoper om met de auto te gaan.

Conclusie

Pak de fiets wanneer je kan. Je bespaart een flink bedrag en dan hebben we het niet eens over jouw fysieke fitheid en het milieu. Fietsen is goed voor iedereen! Natuurlijk zal fietsen je wel wat meer tijd kosten, maar door te fietsen kan je dan bijvoorbeeld wel weer een keer sportschool overslaan. Kun je niet overal komen met de fiets en heb je bijvoorbeeld een busabonnement nodig? Dan is dit wel zeker het overwegen waard! Het OV pakken is opnieuw goed voor je portemonnee én het milieu.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe vaak per jaar fiets jij naar het werk? En hoe ver moet je dan fietsen?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel