Vakantie / Vervoer Leestijd: 4 minuten
Gedurende het hele jaar maak je aardig wat kilometers met de gezinsauto. Nu staat de winter alweer voor de deur en is het belangrijk dat je jouw auto winterklaar gaat maken. Met de wintertips voor je auto van Goedkoop.nl ben jij op een strenge vorst voorbereid. Lees het artikel

Hoe ga je deze winter veilig de weg op? 11x wintertips voor je auto

Leestijd: 4 minuten

Je auto krijgt het in de winter een stuk zwaarder te verduren dan de rest van het jaar. Door zelf je auto winterklaar te maken, voorkom je veelvoorkomende problemen wanneer je ‘s winters de weg opgaat. Ook in geval van vorst en voor onderweg hebben wij de beste wintertips voor je op een rijtje gezet.

Winterklaar: dit doe je van te voren

Zeker bij winterse temperaturen wil je voorkomen dat je met je auto aan de kant van de weg terecht komt. Met onderstaande aandachtspunten zorg je ervoor dat de kans tot een minimum beperkt blijft:

 1. De accu doormeten: Laat aan het begin van het winterseizoen de accu doormeten, zodat deze niet voor problemen bij het starten zorgt. Vermijd daarnaast het rijden van kleine afstanden, want de accu ontlaadt sneller dan bij warmere temperaturen.
 2. Winterbanden en bandenspanning: Vervang de zomerbanden van je auto door winterbanden met een dieper profiel. Dit zorgt voor een betere grip op de weg en verkleint de kans op wegglijden. Zorg bovendien dat de bandenspanning voldoende is, wat ook de grip op de weg verbetert. Op zoek naar een set voordelige winterbanden? Bekijk het grote aanbod op Autobandenmarkt.nl eens.
 3. Wax tegen pekel: Tijdens de wintermaanden krijgt je auto heel wat strooizout voor zijn kiezen. Om de hinder van pekel tot een minimum te beperken, breng je aan het begin van de winter een flinke waslaag aan op je auto.
 4. Rubbers van de deuren: Voorkom dat de deurrubbers van je auto vastvriezen tijdens het winterseizoen en behandel ze van te voren met siliconenspray. Tip van Goedkoop.nl: ook vaseline werkt goed om de deurrubbers mee in te smeren en is een stuk goedkoper.
 5. Koelvloeistof en antivries: Is de koelvloeistof en antivries van je auto op peil? Vul beide liever niet bij met water, want dat kan uitzetten en in het ergste geval je motorblok laten scheuren.
 6. Zorg voor schone ruiten: Controleer ook de rubbers van je ruitenwissers en vervang deze indien nodig. Gebruik daarnaast een ruitenkrabber om de ruiten goed schoon te krabben na een nacht vorst.
 7. Winterset: Stel een set met winteraccessoires voor de auto samen. Neem ruitontdooier en een ijskrabber mee om ijs te verwijderen. Zorg voor een ijsdeken die je op de voorruit legt om bevriezen te voorkomen. En neem een warme deken mee, mocht je onderweg toch met pech komen te staan. Bij Conrad shop je al je winterbenodigdheden in één keer tegelijk. Makkelijk!
Gouden tip van Goedkoop.nl

Helemaal zeker en veilig de weg opgaan tijdens de koude wintermaanden? Leer tijdens een antislipcursus hoe je noodstops uitvoert en hoe je remt en uitwijkt op een glad wegdek. Via VakantieVeilingen heb je regelmatig de mogelijkheid om mee te bieden op dit soort cursussen. En dat al vanaf €1!

Bied mee

Ontdooi je auto na vorst

Het kan gebeuren dat delen van de auto alsnog bevriezen. In dit geval hebben we een aantal tips voor je om deze problemen te verhelpen:

 1. Dichtgevroren deuren: Heb je jouw auto niet voldoende winterklaar gemaakt, dan kan het gebeuren dat de deuren van je auto dichtvriezen. In dat geval is het van belang dat je nooit aan de deur trekt, maar de deur in plaats daarvan goed dichtdrukt om zo het ijs tussen de rubbers te breken. Wanneer dat ook niet helpt kun je een föhn of warm water gebruiken om het ijs te laten smelten.
 2. Bevroren sloten: Naast slotontdooier kun je een bevroren slot ontdooien met een sleutel die je met je aansteker verwarmt, of door een zakje te vullen met warm water en dit tegen het slot te houden. Leg de slotontdooier nooit in je auto. Is je slot bevroren dan wordt het wat lastig om erbij te komen.
 3. Vastgevroren handrem: Het beste kun je het gebruik van de handrem tijdens de koude maanden vermijden. Is deze toch vastgevroren, trek deze dan eerst harder aan om het ijs te breken. Zit hij nog steeds vast, laat dan de motor draaien en zet de verwarming op de hoogste stand. Na een kwartier is de handrem los.
 4. Bevroren ruitensproeiers: Houdt een zakje warm water op de sproeierkopjes. Wanneer het reservoir bevriest, voeg je warm water toe zodat het ontdooit. Vervang de zomervloeistof door wintervloeistof.

Mocht je auto nu helemaal niet voorruit willen, en je kunt niet zonder? Dan kun je nog altijd een auto huren. Bijvoorbeeld bij Sixt autoverhuur. Je hebt er verschillende mogelijkheden en er staan ook regelmatig mooie aanbiedingen voor je klaar.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een tip die best aan dit lijstje toegevoegd mag worden? Zet het hieronder in een reactie!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel