Vakantie / Vervoer Leestijd: 5 minuten
We besteden per jaar nogal wat euro’s aan brandstof voor onze auto. Waar we bij goedkoop.nl dan ook benieuwd naar zijn, is hoe we zo voordelig mogelijk kunnen tanken. Lees met ons mee, dan kun ook jij binnenkort op je brandstof besparen. Lees het artikel

Stop met denken; hier ontdek je alle geheimen over goedkoop tanken!

Leestijd: 5 minuten
Per gezin zijn we per jaar gemiddeld zo’n duizend euro kwijt aan benzine of diesel. Besparen op benzinekosten loont dan ook zeker en kan tientallen euro’s per jaar opleveren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij een merkloze pomp te tanken, door Euro 95 (E10) of E10 in plaats van Euro 98 (E5) te tanken, of door in het buitenland te tanken. Hieronder zetten we deze mogelijkheden voor je uiteen.

Besparen op benzinekosten met merkloze benzine

Bij een merkloze pomp kun je overal in ons land goedkoop benzine afnemen. Deze pompen kunnen een lage benzineprijs hanteren doordat ze niet gebonden zijn aan een bepaalde aanbieder. Waar pompen van merken als Shell en BP uitsluitend benzine van deze merken gebruiken, is er bij merkloze pompen sprake van vraag en aanbod wat resulteert in een lage benzineprijs. Is het tankstation ook nog eens onbemand, dan zie je ook die besparing terug in de pompprijs.

Misschien vraag je je vervolgens af of het kwaad kan voor de motor van je auto om merkloze benzine te tanken. Het tanken van deze goedkope benzine heeft echter geen negatieve invloed op je auto. De kwaliteit van de benzine die in ons land wordt

verkocht wordt namelijk goed gecontroleerd en er zijn wettelijke normen waaraan deze moet voldoen. Vaak komt goedkope benzine zelfs van dezelfde raffinaderijen als merkbenzine. Je kunt dus met een gerust hart voordelig tanken bij een merkloze pomp.

Wel kunnen er verschillen in kwaliteit optreden doordat raffinaderijen vaak additieven aan de benzine toevoegen om de prestaties van de brandstof te verbeteren. Hierdoor rijd je langer op een liter brandstof met additieven dan op een liter waaraan geen additieven zijn toegevoegd. Toch wordt deze ‘winst’ vaak tenietgedaan door de hoge prijs ten opzichte van goedkope benzine.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Nog een manier, een hele andere manier, van besparen op brandstof, is een gratis tankpas aanvragen bij UnitedConsumers. UnitedConsumers is een consumentencollectief dat door o.a. de collectieve inkoop van autobrandstof, korting kan bieden. Deze korting wordt doorberekend naar de leden van het consumentencollectief. Check meteen of dit wat voor jou is!

Bespaar op tanken!

Met Euro 95 of E10 op je brandstof besparen

Wil je voordelig tanken, overweeg dan om over te stappen op Euro 95. In 90% van de gevallen kun je Euro 95 tanken in plaats van het duurdere Euro 98. In het instructieboekje van je auto staat of Euro 95 geschikt is voor jouw auto. Op dit moment kun je door Euro 95 in plaats van Euro 98 te tanken zo’n 13 cent per liter op je brandstof besparen. Euro 98 wordt vooral voor sportwagens of oudere wagens verkozen door de hogere compressieverhouding en dus een snellere zelfontbranding.

E10 is een alternatief voor benzine waaraan 10% ethanol is toegevoegd, vandaar de naam E10. Ethanol is een biobrandstof op basis van gewassen zoals suikerbieten. Hiermee wordt onze brandstofvoorraad minder aangesproken en deze biobrandstof wordt minder door de overheid belast. Hierdoor kun je een paar cent per liter op je brandstof besparen. Wel is het verbruik van E10 zo’n 1,5% hoger ten opzichte van gewone benzine. Check met de E10 Checker wel even of je auto geschikt is om op E10 te rijden: zo’n 10% van de auto’s in Nederland is dat niet.

Nog voordeliger rijder en daarnaast het milieu sparen? Je leest er alles over in ons artikel 'Milieuvriendelijk rijden, hoe doe je dat?'

Vanaf 12 oktober 2018 zijn de brandstofetiketten in de hele Europese Unie veranderd:
Diesel = B7
Euro 95 = E10
Euro 98 = voorlopig nog Super of Super Plus maar wordt E5
LPG = LPG

Lage benzineprijs in het buitenland

Woon je vlakbij de grens, of ga je binnenkort met de auto op vakantie of zakenreis naar het buitenland? Dan kun je besparen op benzinekosten door over de grens te tanken. Veel landen hanteren namelijk een aantrekkelijk lage benzineprijs ten opzichte van

Nederland. Overigens kan het ook in Nederland lonen om in een andere provincie te tanken: zo is de benzine het goedkoopst in Drenthe. Wil je nu op voorhand weten waar je op een volle tank voordeliger uit bent? Via je een zoekmachine zoals Brandstof-zoeker.nl kun je prijzen vergelijken.

Voor besparen op benzinekosten in het buitenland hoef je niet altijd ver te rijden: zo is benzine in Luxemburg wel 30% goedkoper en bespaar je ruim 25 euro per volle tank. België is iets mnder dan 10% goedkoper wat je 6,75 euro per tank oplevert en tanken in Duitsland bespaart je €4,50 per volle tank. Woon je dicht bij de grens, dan is het tanken over de grens dus vaak de moeite waard.

Ga je op wintersportvakantie, dan is bijvoorbeeld tanken in Oostenrijk en Zwitserland ook heel voordelig. Gooi aan het einde van de vakantie je tank nog een keer vol met goedkope benzine; dat scheelt je ruim €12,50 in Oostenrijk, of €7,65 in Zwitserland. Let wel: in landen als België, Frankrijk en Noorwegen liggen de prijzen van diesel juist hoger dan in Nederland.

TIP: Enkele euro's meepikken op een volle tank, dat is al hartstikke mooi. Ben je nu op zoek naar een 'nieuwe' auto? Dan is het uiteraard ook fijn als je hier wat op kunt besparen. Het zelf  importeren van occasions of tweedehands auto’s scheelt je in kosten. Hoe je dat doet en wat er bij komt kijken, dat vertellen we je in ons artikel 'Occasion kopen? Doe het goedkoper in Duitsland!.

1 Reactie
  1. Bas Oude Luttikhuis Bas Oude Luttikhuis

    Geweldig initiatief deze website. We zien dat veel mensen nog twijfelen tussen een benzine en een diesel auto. Door deze tips te gebruiken kan de beslissing zo maar ineens sneller richting benzine vallen. Daar is echt nog veel voordeel te behalen.

Reageer ook op dit artikel