Eten & Drinken / Boodschappen Leestijd: 3 minuten
Niet alle groente is perfect, al lijkt dat in de supermarkt soms wel zo te zijn. Om minder voedsel te verspillen is het kopen van lelijke groente een slimme tip! Ze smaken net zo lekker en zijn bovendien een stuk voordeliger. In dit artikel ontdek je wat we bedoelen met lelijke groente en waar je ze koopt! Lees het artikel

Lelijke groente en fruit? Budgetvriendelijk en smaakt net zo lekker!

Leestijd: 3 minuten
Lelijke tomaten op een berg

Een komkommer die krom is? Een superklein geel appeltje? Een dubbele tomaat? Dat hoort niet toch?! Als je naar de meeste

 

schappen in de supermarkt kijkt niet nee. In Nederland wordt maar liefst zo’n 10% van alle groente afgekeurd omdat ze niet voldoen aan het ideaal plaatje. In de winkel vind je dus alleen groente en fruit dat door de keuring is gekomen: een rechte komkommer, een glanzend rode en ronde tomaat en ga zo maar door. Dit komt deels door wetgeving binnen de EU, die het lastig maakt om groente buiten de norm te verkopen. Zo wordt er zo veel groente en fruit gewoon maar weggegooid en dat is zonde, want aan de smaak mankeert helemaal niks.

Die grote verspilling van voedsel staat haaks op het tekort aan eten in andere delen van de wereld. Om de verspilling tegen te gaan, zijn er gelukkig een aantal leuke alternatieven om de ‘lelijke’ groente te redden van de afvalhoop.

“Krom is het nieuwe recht”

Al in 2013 startte een mooi initiatief tegen de voedselverspilling: Kromkommer. Hun doel is het redden van groente en fruit dat anders verspild zou worden. Dit doen ze onder andere door lekkere producten te maken van groente die anders op de composthoop belanden. In het assortiment vind je soepen van vele groente: wortel, tomaat, pompoen en vele andere smaken. Hmm… voor welke kies jij? De producten zijn te verkrijgen via Waar. Naast deze producten, zetten ze zich met allerlei acties in om de tweede keus groente weer in de spotlight te zetten.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Meer tips ontdekken om minder voedsel te verspillen? Lees dan ons artikel met 8 slimme tips, zodat ook jij hier direct mee kan beginnen!

Ontdek de tips!

De buitenbeentjes van de Albert Heijn

Huh, de buitenbeentjes van Albert Heijn? Zijn dat medewerkers die er niet helemaal bij horen? Nee! Dit is een ander voorbeeld van een goed initiatief om tweede keus groente en fruit te gebruiken. Hiermee wil deze supermarktketen zich inzetten om de verspilling van producten, die nog een prima kwaliteit hebben, tegen te gaan. Zo vind je sinds een aantal jaar de AH-buitenbeentjes in het assortiment. Dit is simpelweg een zak met tweede keus groente of fruit. In de winkel en online zijn kilozakken appels, paprika, peren en komkommers of een zak met maar liefst 2 kilo winterpenen te verkrijgen. Dit alles is bovendien ook nog een spotgoedkoop. Voor 2 kilo wortels betaal je bijvoorbeeld slechts €1,19. Daar kan je even mee vooruit!
Online hebben ze nog iets leuks: een seizoensdoos. Hierin vind je 3 soorten fruit en 3 verschillende groentes voor een prijs van €4,49. Ideaal als je geen inspiratie hebt voor wat je wil koken!

Wat kan jij nu zelf doen om de verspilling tegen te gaan?

Naast de lelijke groente een kans te geven, kun je zelf ook op andere manieren letten op voedselverspilling. Zo kun je van een restje van de vorige dag vaak nog een andere lekkere maaltijd maken. Kijk bijvoorbeeld eens op Kliekipedia wat je nog van je restjes kan maken! Een andere tip is om voor het boodschappen doen, goed op te letten wat je nu echt nodig hebt en gaat eten deze week. Zo kan je voorkomen dat je veel te veel in huis hebt en dit uiteindelijk moet weggooien omdat het bedorven is. Met een beetje slim plannen, kun je gemakkelijk een positieve bijdrage leveren aan de strijd tegen voedselverspilling.

Wij zijn verliefd op de charme van de lelijke groente (en een beetje op de lage prijs). Ga jij deze tweede keus groente en fruit zelf proberen?

1 Reactie
  1. Cora Cora

    Ik zou graag deze groente willen kopen maar waar? Waarom bieden niet alle supermarkten dit aan. Of rechtstreeks van de boer op de hoek, bij mij op het platteland (koggenland)

Reageer ook op dit artikel