Joost
Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Je hebt ongetwijfeld wel eens van Bitcoin, Litecoin, Ethereum of Ripple gehoord. Heb je zelfs wel eens overwogen om hierin te investeren, maar weet je eigenlijk niet precies wat het is of wat je kan verwachten? Meester Bitcoin geeft je in dit artikel een lesje in cryptocurrency! Lees het artikel

Bitcoin voor dummies: wat is het en wat kan je ermee?

Leestijd: 4 minuten

Bitcoins en cryptocurrencies, ook wel digitale valuta genoemd, iedereen heeft het erover of heeft er in ieder geval een mening over. De vraag die bij velen speelt: “Wat is/zijn het en kan ik er ook iets mee?”. Het is goed om te beginnen je goed in te lezen. Begin dan bij de basis, begrijp de Blockchain techniek die achter cryptovaluta schuil gaat en waarom deze door velen revolutionair wordt genoemd. De techniek die ooit ontworpen is vanuit het ideaal om machtige overheden en banken buitenspel te zetten.

Direct meer dan 50 verschillende cryptomunten kopen via iDeal? Dat kan hier!

Waar/hoe koop je Bitcoins?

Bitcoins kun je kopen op verschillende websites, zowel Nederlandse als Engelse. Een veelgebruikte website hiervoor is Bitonic.nl, een Nederlandse website waar je snel en eenvoudig Bitcoin koopt en verkoopt. Maar ook Litebit.eu en BTCdirect.eu zijn populaire websites om Euro’s om te wisselen in cryptovaluta met bijvoorbeeld iDeal. In het begin van het jaar, toen er een ware run was op Bitcoins waren deze websites zelfs tijdelijk uitverkocht!

Hier koop je Bitcoins en andere cryptomunten met iDeal.
  Litebit.eu Anycoindirect.eu BTCDirect.eu Bitonic
Aantal verschillende cryptocurrencies 51 14 3 1
Minimum bestelbedrag €50 €30 €10 0.01 Bitcoin
  Koop nu! Koop nu! Koop nu! Koop nu!
Cryptocurrency exchange op laptop met geld

Vanuit deze websites maak je de gekochte Bitcoins of andere munten zoals Litecoin, Ethereum of Dash over naar je account op een handelsplaats (exchange) om andere munten te kopen of naar je eigen wallet om het te laten staan als je geen zin hebt in veel gedoe en je verwacht dat de Bitcoin zelf ook in waarde zal vermeerderen. Verschillende exchanges hebben afgelopen maanden enorm veel klanten erbij gekregen, vandaar dat er soms tijdelijk aanmeldstops zijn ingelast om alle nieuwe aanvragen te verwerken. Zo heeft Binance.com in één uur tijd 240.000 nieuwe accounts geregistreerd, om een indruk te geven van de omvang van de cryptohandel.

Vuistregels

Besluit je om je te verdiepen in cryptovaluta en uiteindelijk ook te kopen? Houd dan deze vuistregels in je achterhoofd:

  1. Investeer nooit meer dan je kunt missen. Er gaan veel succesverhalen de rondte, maar uiteraard zijn er ook een heleboel negatieve verhalen van mensen die héél veel geld zijn verloren door blind in deze, voor velen onbekende wereld, te stappen.
  2. Doe je huiswerk! Er zijn ontzettend veel digitale munten te koop. Daar zitten diamantjes tussen, maar ook een heleboel munten waar je niks aan hebt. Verdiep je daarom in munten en de projecten achter deze munten. Stel vragen op forums waar ervaringsdeskundigen zitten. Vorm je eigen mening, bepaal hoe je het aan wilt pakken (korte termijn met hoog risico of lange termijn in de wat sterkere cryptomunten)?
  3. Laat je niet leiden door je emoties. Men koopt vaak digitale valuta terwijl ze zich aan het verdiepen zijn, als ze de koersen ineens ontzettend zien stijgen en de boot niet willen missen. Dit wordt ook wel the fear of missing out (FOMO) genoemd. Houd je aan je plan en laat je niet gek maken door de enorme verschillen die dagelijks kunnen optreden.
  4. Laat je niet gek maken door wat anderen zeggen. Niemand in de cryptowereld weet precies wat er gaat gebeuren! Er zijn wel enkele websites en forums waar ervaringsdeskundigen hun bevindingen delen. Zie bijvoorbeeld Meester Bitcoin die zich erop richt starters op weg te helpen.
  5. Je accounts op exchanges moet je uitrusten met dubbele beveiliging (2FA), zodat je naast je wachtwoord ook nog via sms, e-mail of Google Authenticator in moet loggen. Weet iemand je wachtwoord te achterhalen dan kan deze nooit direct bij jouw digitale munten.
  6. Beveilig je Bitcoins of andere digitale valuta offline. Er zijn verschillende mogelijkheden om je munten zelf te beheren, los van online exchanges, waardoor je zelf de controle hierover hebt en je beter beschermd bent tegen hacks. De beste voorbeelden zijn de hardware wallets als de Ledger Nano S en de Trezor. Zorg dat je backups hebt en deze veilig opbergt, zodat je de kans om slachtoffer te worden van een hack verkleind wordt. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!
  7. Houd deze regels in je achterhoofd, verdiep je goed in wat je precies wilt doen en houd je aan je plan. Dan kan het investeren in crypovaluta een leuke, spannende en lucratieve bezigheid zijn. Maar doe het altijd alleen met geld dat je missen kan!

Leuke tip: Wist je dat je tegenwoordig je bitcoins ook kunt storten in je online casino account? Dat is investeren en gokken tegelijkertijd. Maar pas op! Wie te gretig wordt kan de deksel op zijn neus krijgen.

Dit artikel werd geschreven door Rick de Laat van Meester Bitcoin, een website die erin gespecialiseerd is om mensen te begeleiden bij hun eerste stappen in de wereld van de cryptocurrency. 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij geïnvesteerd in Bitcoin of een andere cryptomunt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel