Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Je bankrekening is vaak op het eind van de maand wat minder blij met je. Dit kan je voorkomen door de tips in dit artikel eens zorgvuldig door te lezen, en natuurlijk toe te passen! Lees het artikel

Bespaartips: een goed idee voor iedere portemonnee!

Leestijd: 4 minuten

Als student weet ik er alles van hoe het is om een beetje, zeg maar gerust heel erg, krap bij kas te zitten. De laatste week van de maand lijkt altijd veel langer te duren dan de eerste paar weken. Bovendien kost het leven van een student ook wel redelijk wat. Je betaalt vaak veel te veel huur voor een veel te kleine kamer, je sociale activiteiten kosten een aardige duit en daarnaast wil de gemiddelde student er ook nog eens leuk bij lopen. Ik denk dat ik om deze redenen de uitgewezen persoon ben om jullie als lezers wat tips te geven over hoe je effectief geld kan besparen.

#1 Cut the crap!

Ga eens na, als je dit durft tenminste, hoeveel geld je in een maand in het totaal uitgeeft aan koffie, snacks en ander eten. Neem je mobiel bankieren app bij de hand en schrijf alle uitgaven onder elkaar, om vervolgens het totaalbedrag te berekenen. Een schrikeffect gegarandeerd! Bij dit soort uitgaven is het echt een kwestie van een knop omzetten. Spreek met jezelf af dat je alleen nog wat buiten de deur haalt als het echt niet anders kan. Drink die kop koffie gewoon lekker thuis, of neem hem desnoods mee in een hippe thermoskan. Hetzelfde geldt voor snacks, neem deze gewoon mee van huis. Als je zorgt dat je genoeg in je tas hebt, zul je minder snel in de verleiding komen om iets te kopen. Bovendien is het vaak veel gezonder om gewoon lekkers van thuis mee te nemen. Natuurlijk kan je weleens een koffietje buiten de deur doen, maar maak hier dan een speciaal moment van. 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Wil je het alsnog voordelig houden als je buiten de deur gaat eten, neem dan eens een kijkje op Groupon. Hier vind je fantastische deals voor bijzondere 3-gangendiners of andere leuke uitjes.

Groupon

#2 Koop groot in

Voorraadkast met huishoudmiddelen

In winkels zoals Big Bazar, Op=op voordeelshop of Zeeman vind je vaak actieverpakkingen van allerlei producten, maar ook online tref je deze bij bijvoorbeeld Bol.com. Koop hier de houdbare producten zoals deo, zeep of bijvoorbeeld schoonmaakartikelen. Dit kan echt euro’s schelen met bijvoorbeeld de drogist. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse boodschappen. Fiets een blokje om naar de Lidl in plaats van naar de duurdere supermarkt. Hier hebben ze vaak grotere en voordeligere verpakkingen.

#3 De geldkraan moet dicht

Wanneer het salaris gestort is zet ik veel te vaak heel optimistisch een groot bedrag op mijn spaarrekening, om datzelfde bedrag gedurende de maand langzaam weer terug over te boeken naar mijn lopende rekening. Zo spaar je natuurlijk nooit geld! Als je eenmaal je spaarrekening plundert, is het ook gemakkelijker om daarmee door te gaan. Ga na wat voor jou een realistisch maandbudget is en zorg dat dit in het begin van de maand op je rekening staat. De rest kan je op je spaarrekening zetten, en daar mag je dan ook echt niet meer aankomen.

#4 Verzamelen

Gooi niet zomaar dingen weg. En dan bedoel ik niet dat je alles moet bewaren waardoor heel je huis vol met rommel staat. Denk na voordat je iets weggooit. Restjes eten kan je vaak gewoon nog combineren met iets anders waardoor je weer een complete maaltijd krijgt. Geef je creativiteit hierbij de vrije loop en deins niet terug voor nieuwe combinaties.

Ook oude kledingstukken of schoenen kan je vaak nog een nieuw leven geven. Je kan je oude spullen verkopen, ruilen of eventueel vermaken naar iets wat jou wel aanstaat. Een andere oplossing voor je oude fashion is om het in te leveren bij de H&M. Dit is een verantwoorde optie, waardoor jij bovendien ook nog eens 15% korting op een item naar keuze krijgt.

#5 Toon interesse in je rekening

Verdiep je eens in je vaste lasten zoals je telefoonrekening, zorgverzekering en je energierekening. Er zijn ongetwijfeld kostenposten die jij, met behulp van een beetje research op het internet, een aantal euro’s kan verlagen. Veel mensen hebben geen idee hoeveel zij daadwerkelijk uitgeven aan deze lasten. Neem een avond de tijd om dit uit te zoeken, en profiteer vervolgens jarenlang van je eigen gecreëerde voordeel.

Er zijn kortom genoeg handige tips om net wat minder krap uit te komen aan het eind van de maand. Het is een kwestie van jezelf erin verdiepen en de moeite willen nemen. Geloof me, het is heerlijk als je aan het eind van de maand nog iets op je rekening hebt staan. Neem deze tips dus voor lief en ga eens na, wat is jouw grootste “onnodige” uitgavenpost?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe houd jij je uitgaven in het oog?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel