Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Scheiden, het is niet meteen iets waar je graag aan denkt. Als je er toch voor staat, kun je het maar beter zo netjes mogelijk oplossen. En zo goedkoop mogelijk, want de kosten lopen zo al genoeg op. Hoe je dat aanpakt, dat leggen wij uit! Lees het artikel

Zo kun jij goedkoop scheiden

Leestijd: 4 minuten

Besparen is mogelijk op allerlei zaken. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van wat slim speurwerk goedkoop op vakantie, of leuke mode voor een aantrekkelijk prijsje kopen. Leuke dingen worden zo nog leuker, toch? Maar helaas krijgt iedereen in zijn leven vroeger of later ook met minder fijne dingen te maken, zoals een scheiding. Dit is vaak een zeer emotionele gebeurtenis, waardoor niet veel mensen stilstaan bij de kosten die ermee gemoeid zijn. Toch goed om hierover na te denken, want de kosten van een scheiding kunnen best oplopen. Hieronder vind je een aantal handige tips om goedkoop te scheiden.

Echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan

Scheiden is niet zomaar even iets dat je samen regelt. Net zoals jullie trouwden, dient er een bepaalde procedure doorlopen te worden, voordat een scheiding wettelijk geldig is.

Allereerst kunnen jullie een echtscheidingsconvenant opstellen. Hierin zijn de afspraken die jullie gemaakt hebben over onder andere financiële zaken zoals pensioen of alimentatie vastgelegd. Dit convenant kunnen jullie zelf opstellen, maar het kan ook met behulp van een mediator, notaris of advocaat als jullie er samen niet uitkomen. Het is niet verplicht, maar wel erg handig omdat de rechten en plichten van ieder persoon officieel vastliggen.

Hebben jullie samen kinderen? Dan moeten jullie wel een ouderschapsplan maken, met daarin de afspraken over bijvoorbeeld de opvoeding en verzorging.

Samen afspraken rond de scheiding maken

De tijd die een mediator, notaris of advocaat kwijt is met het opstellen van een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan moet natuurlijk betaald worden. Je kunt besparen op deze kosten door zoveel mogelijk afspraken samen te maken en niet tijdens afspraken lange discussies te gaan voeren. Als jullie de scheiding in goed overleg kunnen regelen, is online scheiden via Scheidingsprofs nog goedkoper. Bovengenoemde personen hoeven dan niet betrokken te zijn bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en mogelijk ouderschapsplan.

De scheiding wettelijk laten vastleggen

Om de scheiding wettelijk te regelen dient een advocaat een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Als er een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan zijn opgesteld, worden deze meegestuurd, om ze rechtmatig te laten vastleggen. De rechtbank zal vervolgens een echtscheidingsbeschikking afgeven, die naar de advocaat wordt gestuurd die het verzoekschrift heeft ingediend. De advocaat stuurt deze vervolgens naar de gemeente waar jullie eerder getrouwd zijn, om het in te schrijven in het register van de burgerlijke stand. De gemeente geeft een bewijs van inschrijving af, dat naar jullie toe wordt gestuurd. Op dat moment is de scheiding pas officieel geregeld.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Ook tijdens dit gedeelte van een scheiding zijn er allerlei partijen die tijd steken in de scheiding en hiervoor kosten in rekening brengen. Zo rekent de rechtbank griffierechten, en verricht ook nu een advocaat werk voor jullie. Door de overheid is echter bepaald dat sommigen door middel van een subsidie in aanmerking kunnen komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel ‘scheiden met toevoeging’ genoemd. Hierdoor is het zelfs mogelijk een scheiding haast gratis af te handelen. In sommige gevallen hoef je alleen de verminderde griffierechten van ongeveer vijftig euro te betalen.

Voorwaarden voor goedkoop scheiden

Er zijn wel enige voorwaarden verbonden aan de mogelijkheid zo goedkoop te kunnen scheiden. Zo moeten jij en je partner gezamenlijk besloten hebben te gaan scheiden. Daarnaast moeten jullie samen afspraken kunnen maken, of onder begeleiding van een mediator.

Daarnaast is deze manier van goedkoop scheiden ook alleen mogelijk als zowel jij als je partner apart voldoen aan bepaalde voorwaarden op het gebied van inkomen en vermogen. Staan er geen minderjarige kinderen ingeschreven bij jullie dan worden de kosten alleen vergoed als het belastbaar inkomen (dus bijvoorbeeld na aftrek van de hypotheekrente) minder is dan 38.000 euro per persoon. Als jullie wel minderjarige kinderen hebben, ligt de grens op 26.900 euro per persoon. Daarnaast mogen jullie na afloop van de echtscheiding niet meer dan 24.437 euro per persoon eigen vermogen bezitten.

Succes met de scheiding, het is nooit leuk, maar misschien wel beter!

Dit artikel werd geschreven door Alina van Harten, werkzaam bij Scheidingsprofs. De organisatie stelt zich als doel om koppels snel, goed en voor een vast bedrag te laten scheiden. Mocht je vragen hebben, we staan altijd klaar om ze te beantwoorden.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips om hieraan toe te voegen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel