Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
Met het overstappen op een andere energieleverancier kun je al gauw honderden euro’s per jaar besparen. Zonde dus om het niet te doen. Toch durven veel mensen de overstap niet aan. Wij helpen je graag met meer informatie over hoe, waarom en wanneer je het beste over kunt stappen. Lees het artikel

Overstappen = flappen tappen; zo bespaar je op je energierekening!

Leestijd: 4 minuten

Je energiefactuur, het is iets waar je je heel vaak maar weinig vragen bij stelt. Toch kan je flink wat euro's uitsparen door te beslissen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Hoe je dat aanpakt en waar je best op let, dat leggen we je graag uit. 

Hoe je bespaart op je energierekening met overstappen

Gas, water, licht vormen een grote kostenpost binnen een huishouden. Wisselen van energieleverancier kan je dan ook honderden euro’s per jaar opleveren. Daarom helpen we je graag met meer informatie over hoe dit nu te werk gaat en waar je op moet letten. Daarnaast halen we naast besparen een aantal andere redenen voor het overstappen op een andere energieleverancier aan.

Energieleveranciers vergelijken

Wil je erachter komen of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent, dan kun je online een energie prijzenvergelijker invullen. Deze helpt je eenvoudig de prijzen van energie vergelijken. Ook zelf kun je energieleveranciers vergelijken, door het tarief en het vastrecht van je huidige leverancier en de nieuwe leverancier naast elkaar te leggen. Let er hierbij op dat sommige energieleveranciers bedragen exclusief btw opgeven en anderen inclusief btw.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Niet alleen overstappen naar een andere energieleverancier zorgt voor een flinke besparing. Ook door in huis onze slimme tips toe te passen, spaar je al heel wat euro's uit.

Ontdek snel onze makkelijke tips om energie te besparen. Kleine moeite, grote winst!

Lees meer!

Hoe stap ik over van energieleverancier?

Ben je klaar met energieleveranciers vergelijken en er klaar voor om over te stappen, dan zijn er een paar punten waar je op moet letten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Controleer eerst op welke datum je huidige contract afloopt. Je kunt twee maanden voor deze datum de overstap regelen, dan zorgt de nieuwe leverancier dat je nieuwe energiecontract hier precies op aansluit. Stap je eerder over dan kan je energieleverancier een boete in rekening brengen.
  • Ook wanneer je vroegtijdig wil overstappen kan dit, in sommige gevallen wil een nieuwe energieaanbieder de opzegvergoeding bij je oude leverancier dan overnemen. De opzegvergoeding is maximaal 50 euro wanneer je minder dan 1,5 jaar te gaan hebt bij je oude leverancier, maar kan afhankelijk van de resterende looptijd oplopen tot 125 euro.
  • De regiotoeslag wordt door de energieleveranciers niet altijd opgenomen in het gastarief. Let dus op de regiotoeslag bij het vergelijken van energieleveranciers.
  • Heb je een aantrekkelijk offerte ontvangen van een energieaanbieder en stap je over, bewaar deze offerte dan. Zo kun je de offerte en de eerste jaarrekening met elkaar vergelijken om te zien of je inderdaad de beloofde tarieven betaalt.
  • Ben je graag milieubewust, dan wil je misschien overstappen naar een leverancier met groene energie. Deze groene energie kan zelfs uitsluitend van Nederlandse bodem komen, waarmee je investeert in regionale projecten.
  • Je nieuwe energieleverancier vraagt zelf om de meterstanden, maar die dien je vervolgens wel op tijd door te geven. Doe je dit niet, dan wordt er een schatting gemaakt die nadelig voor je kan uitpakken.

Waarom overstappen en waarom eigenlijk niet?

Je kunt overstappen op een andere energieleverancier omdat je wilt besparen, maar ook omdat je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de huidige service. Daarnaast kan het zijn dat je leverancier geen passend pakket voor je heeft, of je graag groene energie wilt gaan gebruiken. Toch schrikken sommige mensen ervoor terug om over te stappen. Een aantal fabels ontkracht:
  1. Straks kom ik een paar dagen zonder stroom te zitten:
    Dit kan niet. Je nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat beide contracten precies op elkaar aansluiten. En zelfs wanneer er dan toch iets misgaat, levert de netbeheerder je gewoon stroom en gas, die hij later verrekent met je nieuwe energieaanbieder.
  2. Het is zoveel werk, dat lukt me nooit:
    Overstappen is makkelijker dan je denkt. Ga zelf energieleveranciers vergelijken en kijk waar je het goedkoopste uit bent. Vraag een nieuw contract aan met ingang van de datum waarop je oude contract afloopt, maximaal 2 maanden van te voren. Het opzeggen van je oude contract wordt door je nieuwe leverancier geleverd en binnen 2 weken ontvang je een bevestiging van je nieuwe energiecontract.
  3. Het levert niets op:
    Bijna iedereen bespaart door over te stappen, zeker mensen die nog niet eerder overgestapt zijn. In het gunstigste geval ben je zelfs honderden euro’s goedkoper uit.
  4. Ik verbruik toch niet zoveel:
    Ook met weinig gebruik kun je bij een leverancier met lage actietarieven of met een hoge welkomstpremie veel besparen.
  5. Ik ben bang dat ik een enorme eindafrekening van mijn huidige leverancier krijg:
    Zo lang je niet eerder dan twee maanden van te voren overstapt, krijg je geen boete. Je nieuwe contract gaat dan pas in wanneer je nieuwe contract afloopt.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ben jij wel eens overgestapt naar een andere energieleverancier? En heeft dit gunstig voor je uitgepakt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel