Vakantie / Vervoer Leestijd: 4 minuten
Een goede voorbereiding van je autovakantie is het halve werk. Onvoorbereid schieten je, wanneer je nog maar net om de hoek bent, al vragen te binnen zoals: is de autoverzekering wel goed geregeld? Krijg ik pechhulp over de grens? Hebben we alles bij ons? Wij helpen je dan ook graag op weg, zodat je straks onbezorgd met de auto op vakantie kunt. Lees het artikel

Klaar voor de autovakantie in 7 tips!

Leestijd: 4 minuten

De meeste Nederlandse vakantiegangers gaan met de auto op vakantie. Geen wonder, want dat is hartstikke handig. Je neemt zoveel spullen mee heen en terug als je wilt en hoeft geen rekening te houden met trein- of vliegtijden. En om echt alles in goede banen te leiden, helpen we je graag bij de voorbereiding van je autovakantie.

1. Auto onderhoud voor je vakantie

Zorg ervoor dat je auto goed onderhouden is wanneer je op vakantie gaat. Controleer je auto van te voren op de volgende punten:

  1. Niveau van de koelvloeistof
  2. Afstelling van de spiegels
  3. Bandenspanning
  4. Voldoende motorolie

Eventueel kun je bij je garage terecht voor een zogenaamde vakantiebeurt, die vaak tegen een zacht prijsje wordt aangeboden. Hierbij worden de belangrijkste onderhoudspunten aan je auto zorgvuldig gecontroleerd.

2. Inpakken van de reisbagage

Als voorbereiding van je autovakantie is het verstandig om van te voren al een inpaklijstje te maken. Hierop kun je alles kwijt wat je mee wilt nemen. Bovendien kun je in de loop der dagen nog dingen toevoegen. Het belangrijkste op dit lijstje zijn natuurlijk jullie paspoorten en rijbewijs. Controleer ook gelijk of deze nog lang genoeg geldig zijn om te mogen in- en uitreizen op je autovakantie. En ga je als ouder alleen met je kind(eren) op reis naar het buitenland, dan dien je hiervoor een speciaal toestemmingsformulier af te drukken en in te vullen. Voor sommige landen geldt daarnaast een vignetplicht en is het belangrijk dat je de nodige vignetten bij je hebt. Ook ben je in verschillende Europese landen verplicht bepaalde veiligheidsproducten zoals een verbandtrommel en gevarenvesten bij je te hebben.

3. Verzekeringspapieren in orde

Je autoverzekering is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van je autovakantie. Je Nederlandse autoverzekeringspapieren zijn in heel veel landen gewoon geldig. Check de groene kaart om te zien in welke landen en neem de groene kaart ook met je mee. Zo kun je aantonen dat je verzekerd bent en kun je gegevens zoals je verzekeringsnummer en het alarmnummer direct terugvinden. Ben je bij je huidige verzekeraar niet verzekerd in de landen waar je doorheen reist of waar je naartoe gaat? Ga dan je autoverzekering vergelijken om te kijken of je niet beter een andere verzekering kunt afsluiten.

4. Pechhulp op vakantie

Natuurlijk verwacht je niet dat je brokken maakt op of onderweg naar vakantie. Maar helaas behoort het tot de mogelijkheden dat je autopech krijgt. Het is dus verstandig om er rekening mee te houden en je te verzekeren voor pechhulp op vakantie. Bij ANWB ben je in de meeste landen al verzekerd voor pechhulp en vaak ook bij je eigen garage. Blijkt desondanks dat je nog niet verzekerd bent, dan kun je je vaak bijverzekeren via je reisverzekering voor pechhulp op vakantie.

5. Laat de navigatie thuis

Heb je een navigatie met flitswaarschuwing? Dan is dat natuurlijk heel handig, want het heeft je misschien al wel een hoop boetes bespaard. Maar met de auto op vakantie in het buitenland niet! Hier is het vaak verboden om een navigatie met waarschuwing voor flitspalen in je auto te hebben. Wordt tijdens een controle een dergelijke navigatie aangetroffen in je auto, dan kost dit je juist een hoge boete. Laat deze dus liever gewoon thuis.

6. Goed inpakken voor de autovakantie

Prop niet zomaar alle bagage in de achterbak. Zorg ervoor dat de dingen die je onderweg nodig hebt bij je in de auto, of bovenop in de bagageruimte liggen. Bovendien is het belangrijk dat de verbanddoos op de vloer tussen de voor- en achterbank ligt, in plaats van in de bagageruimte die na een ongeval vaak niet geopend kan worden omdat deze in elkaar is gedrukt. Door daarnaast de zwaarste voorwerpen onderop in de bagageruimte te plaatsen, ligt de auto stabieler op de weg.

7. Plan je vertrektijd en route zorgvuldig

Vooral tijdens de zomervakantie kan het aardig druk worden op de weg. Voorkom zwarte zaterdagen waarop heel Europa op autovakantie gaat en de snelwegen overvol raken. Hiervoor kun je van te voren de speciale druktekalender checken. Over het algemeen gaat het hier om het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Door drukke dagen te vermijden voorkom je files en onvoorzien oponthoud zoveel mogelijk. ‘s Nachts met de auto op vakantie gaan om drukte te vermijden is niet aan te raden, omdat je dan zowel minder zicht hebt als zelf minder alert bent. Door met de auto te rijden kun je niet alleen kiezen wanneer je vertrekt, maar ook de route zelf plannen. Zo kun je langs bijzondere plekken rijden die je graag wilt bezichtigen.

2 Reacties
  1. Jan Dijkstra Jan Dijkstra

    Erg handig om te weten hoe je je auto klaarmaakt voor de vakantie. Ik ga deze zomer naar Zuid-Frankrijk en wil mijn auto wel in orde hebben voor deze lange reis. Een goed idee om naar de garage te gaan voor een vakantiebeurt.

  2. Checklist Vakantie Checklist Vakantie

    Misschien handig om eerst voor je vakantie een checklist op te maken? Ik gebruik hiervoor checklistvakantie.nl , een handige website met tips en trucs om alles mee te nemen!

Reageer ook op dit artikel