Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Ben je al een tijd aan het twijfelen of je een creditcard zal nemen? Lekker makkelijk betalen, maar lijkt het ook riskant om zomaar geld uit te kunnen geven? Goedkoop.nl zet voor jou de voor- en nadelen op een rijtje. Handig om daarna zelf te kiezen! Lees het artikel

Creditcard kiezen? Lees eerst alle voor- en nadelen!

Leestijd: 4 minuten

Twijfel je of een creditcard al dan niet handig is voor jou? Lees hier alle voor- en nadelen, om je keuze daarna te maken.

Voordelen van de creditcard

Betaal pas later

Zit je een beetje krap bij kas en komt je loon pas eind van de maand weer binnen? Geen zorgen, met een creditcard kan je gewoon betalen! Je ontvangt de rekening pas aan het eind van de maand. Daarnaast kun je deze ook weer in delen aflossen. Let op, je moet dan wel rente betalen. Mocht je dus vast dat cadeautje willen kopen of die prachtige reis boeken dan is dat met de creditcard geen probleem.

Shop makkelijk online

Een ander groot voordeel van de creditcard is dat het een handig betaalmiddel is voor het online shoppen. Een webshop heeft hiermee bijna direct een bevestiging van je betaling, wat een snelle afhandeling van je bestelling garandeert. Je pakketjes worden gelijk verstuurd. Daar komt bij dat op sommige sites de creditcard zelfs de enige betaaloptie is. Heb je deze niet? Dan is het pech en gaat je bestelling niet door.

Dit is lang niet het enige voordeel van dit betaalmiddel bij het online winkelen. Zit je bijvoorbeeld thuis al dagen te wachten tot die geweldige schoenen nu eindelijk eens worden bezorgd? Hadden ze niet allang binnen moeten zijn? Als je bestelling niet is komen opdagen, ben je met de creditcard niet meteen je geld kwijt. Je hebt het immers nog niet echt betaald, alleen een reservering van je betaling gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is je bestelling annuleren en je bent geen geld kwijt!
 

De ideale vakantiepartner

De creditcard is een ideaal betaalmiddel voor op vakantie. Of je nu Italië, Canada of Afrika als bestemming hebt, dat maakt met de creditcard niet uit. Overal ter wereld is het een geldig betaalmiddel. Je hebt geen gedoe met wisselkoersen en loopt niet met veel cash over straat.

Daarnaast wordt er bij je vakantieadresje vaak gevraagd om een hoge borg te betalen. Heb je dit niet zomaar op zak dan biedt de creditcard uitkomst. Je maakt heel gemakkelijk een reservering met de creditcard voor de borg. Zo heeft het vakantieverblijf de zekerheid dat er wordt betaald, mocht je alle kopjes laten vallen of door het bed zakken. Zelf heb je nog al je geld om uit te geven aan de leukste vakantiesouvenirs.

Nadelen van de creditcard

Fraudegevoelig betaalmiddel

Je denkt er liever niet aan, maar je kan de pech hebben dat je portemonnee wordt gestolen. De dief is onder meer met je creditcard aan de haal. Dit is dan ook het keerzijde van het gebruiksgemak. Er is ook eenvoudig misbruik van te maken waardoor dit betaalmiddel fraudegevoelig is.

Toch hoef je hier niet heel bang van te worden. Natuurlijk blijft fraude vervelend, maar het verlies komt meestal volledig op rekening van de creditcardaanbieder. Je bent je geld dus niet voorgoed kwijt.

Ai, te hoge uitgaven!

Een risicootje dat komt kijken bij de creditcard is dat je te veel geld uitgeeft. Nog even die mooie trui bestellen, vast dat weekendje weg regelen of die vlucht naar je vriendin in het buitenland boeken? Met dit betaalmiddel heb je minder goed zicht op je uitgaven aangezien je pas achteraf betaalt. Het gevaar bestaat dus dat je meer uitgeeft dan je daadwerkelijk bezit.

Je kunt dit bedrag zoals eerder beschreven wel in termijnen aflossen, maar dan zit je met de rente. De kosten kunnen best flink oplopen, want geld lenen via de creditcard is duur. Om te voorkomen dat je diep in de schulden terecht komt, kun je ervoor kiezen om een limiet in te stellen. Zo kan je weer onbezorgd shoppen met je creditcard.

Contant geld opnemen is duur

Voor veel zaken is de creditcard een handig betaalmiddel. Voor het opnemen van contant geld gebruik je de kaart echter beter niet. Je betaalt hier extra kosten voor en zo ben je snel meer geld kwijt dan je zou willen! We raden je dus aan dit alleen in geval van nood te doen.

Een creditcard kost je geld

Een creditcard is helaas niet gratis. Je bent hier jaarlijks een bepaald bedrag aan kwijt. Hoe groter je limiet op de kaart, hoe hoger je jaarlijkse bijdrage. Vaak ontvang je voor dit bedrag wel nog ander voordelen als een magazine of leuke aanbiedingen.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Met deze voor- en nadelen hebben we je genoeg stof gegeven om een weloverwogen keuze te maken. Ga jij voor een creditcard of juist niet?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel