Geldzaken / Betalen Leestijd: 4 minuten
Een mooie financiële toekomst voor je kinderen? Geef ze zakgeld en leer ze nu al bewust om te gaan met geld. Hoeveel zakgeld geef je en wanneer? Klik snel verder en lees al onze zakgeldtips! Lees het artikel

Een duit in het zakje doen; leren omgaan met (zak)geld

Leestijd: 4 minuten

Met euro’s smijten alsof het niks is, altijd rood staan, dat is niet de financiële toekomst die je voor je kind voor ogen hebt. Wil je dat zoon of dochter de waarde van geld kent en niet straks met bijvoorbeeld een torenhoge schuld zit te kijken?  Leer ze op tijd omgaan met geld en oefen met zakgeld.

Wanneer geef je zakgeld, hoeveel en welke afspraken kun je nog meer met je kinderen maken? Goedkoop.nl doet een duit in het zakje en zet hier alvast de nodige tips voor je op een rij.

Wanneer en hoeveel?

Nu zakgeld geven aan je kinderen vergroot de kans dat ze later financieel sterker in hun schoenen staan. De grote vraag is, vanaf welke leeftijd start je met het hele proces? Uit onderzoek van het Nibud* kan de conclusie getrokken worden dat een gemiddelde leeftijd van zes jaar een mooi moment is om te beginnen met zakgeld. Kinderen in de leeftijd van zes jaar leren namelijk al op school rekenen en zullen ook alle verschillende munten herkennen.

*Nibud = Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting. Het Nibud doet onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Denk daarbij aan thema’s als sparen, lenen en ook zakgeld geven.

Hoeveel je een kind geeft, bepaal je uiteraard zelf. Heb je zelf wat minder te besteden, dan is het logisch dat er minder overblijft om aan zakgeld uit te geven. Heb je geen idee wat gemiddeld is? Nibud stelde een lijstje op met richtlijnen.

 

Leeftijd

Zakgeldbedrag per week

5 €0,50
6 €1 - €2
7 €1 - €2
8 €1 - €2
9 €1,20 - €2
10 €1,70 - €2
11 €2 - €2,30

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2013
Junior monitor 2016

Zakgeld middelbare school

Leeftijd

Zakgeldbedrag per maand

12 €15- €20
13 €15 - €20
14 €18 - €20
15 €20 - €22
16 €20 - €25
17 €22 - €26
18 €25 - €30

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2016

Vast ‘inkomen’

Nu je troep opruimen of een week geen zakgeld! Je hebt het vast wel eens horen zeggen. Het is dan ook makkelijk om te straffen met het inhouden van zakgeld. Verstandig is het echter niet zo. Hiermee verlies je het aspect ‘omgaan met geld’ uit het oog. Daar tegenover, belonen met extra zakgeld bij goeddoen, is opvoedkundig gezien ook geen verantwoorde aanpak.
Belangrijk is dat je jouw zoon of dochter op een vast tijdstip, dat kan wekelijks of maandelijks zijn, een afgesproken bedrag geeft. Stel hiervoor een schriftelijk contractje op, zodat er nooit misverstanden over kunnen ontstaan. In dit contractje kun je ook verdere duidelijke afspraken opstellen. Deze verdere afspraken gaan dan onder andere over wat wel en niet gedaan mag worden met het geld.

Wat mag of moet met het geld?

Leren is een proces van vallen en opstaan. Om goed om te leren gaan met geld, mag je een kind gerust fouten laten maken. Wil je zoon of dochter al zijn of haar geld uitgeven in een snoepwinkel, dan is dit hun keuze. Het geld is op en voor andere zaken, die ze wellicht ook belangrijk vinden, blijft er niks over. Zo raken ze bewust van de waarde van geld en dat ze goed moeten nadenken over wat ze precies willen. Willen ze iets kopen dat duurder is, dan zullen ze hiervoor moeten sparen.
 

 

Met een kind vanaf 12 jaar kun je afspraken maken over wat jij verwacht dat ze met hun zakgeld doen. Denk daarbij onder andere aan:

  • Cadeautjes voor verjaardagsfeestjes
  • Uitjes (zoals bioscooop, middagje zwembad....)
  • Beltegoed en andere telefoonzaken zoals apps
  • Make-up
  • Spullen voor hobby en sport

Belangrijk is het om het hier samen over te hebben en dit zwart op wit te zetten, zodat ouder(s) en kind weten waar ze aan toe zijn en discussies voorkomen kunnen worden.

Spaarpot of spaarrekening?

Het zakgeld contant geven of toch op een bankrekening storten? Voor jonge kinderen is het sowieso goed om het geld contant te geven. Het is dan tastbaar en dat is goed voor de beleving.

Bij kinderen vanaf 12 jaar kun je een speciale jongerenrekening of kinderrekening openen. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat het geld niet meteen beschikbaar is en dat kleine zaken toch nog snel even betaald worden door paps of mams.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Geef je je kind zakgeld of ben je van plan om dit te gaan doen en hoe pak je het aan?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel