Geldzaken / Sparen Leestijd: 4 minuten
Een lekker loontje of het winnende lot: een berg geld willen we allemaal wel. Je kan dat ene vakantiehuisje betalen, de nieuwste auto kopen of eindelijk die wereldreis maken. Het klinkt allemaal zo mooi, maar maakt geld eigenlijk wel gelukkig? In deze ‘Week van het Geld’ nemen wij die vraag eens onder de loep en leggen je uit waarom geld wel gelukkig maakt. Lees het artikel

Geld maakt niet gelukkig… Of toch wel?

Leestijd: 4 minuten

Een lekker loontje of zelfs die ene hoofdprijs in de loterij: een berg geld willen we allemaal wel. Je kan dat ene vakantiehuisje betalen, die splinternieuwe auto kopen of eindelijk die reis rond de wereld maken. Het klinkt allemaal zo mooi, maar maakt geld eigenlijk wel gelukkig? En zo ja, hoe kan geld bijdragen aan je geluk? Lees gauw verder en we leggen het je uit.

Geld maakt gelukkig, toch?

Onderzoekers buigen zich al decennia over de vraag: maakt geld gelukkig? Het antwoord zit ergens in het midden. Genoeg geld op de bank draagt zeker bij aan de kwaliteit van het leven. Je hebt financiële zekerheid, je kan jezelf en je gezin voorzien in de basisbehoeften en leuke dingen kopen. Volgens een onderzoek uit 2015 door de University of British Columbia in Canada werd er geconcludeerd dat mensen met een goed inkomen minder wakker liggen van de rekeningen of dingen die plotseling stukgaan. Ook in Nederland heeft het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) ondervonden dat 1 op de 3 Nederlanders, het deel met veelal een groter inkomen, zich welvarender, gezonder en tevredener voelen. 

Welzijn vaak belangrijker dan welvaart

Op zekere hoogte neemt geld dus best wel veel zorgen weg. Maar wat toch uit de meeste onderzoeken blijkt, is dat fysiek en mentaal gezond zijn, evenveel of meer bijdragen aan geluksgevoelens. Ook een goede relatie met je partner of leuke vrienden zorgen ervoor dat je gelukkig leeft. Volgens onderzoek van de London School of Economics ben je beter in staat om te werken als je je gezond en energiek voelt. Je verdient daardoor meer geld of krijgt zelfs die nieuwe baan. Het onderzoek van de CBS gebruikt zowel welzijn en welvaart dan ook als maatstaven voor de mate van gelukkig leven. Welzijn komt dus vaak terug en geeft aan dat geluk een gevoel is dat niet alleen bepaald kan worden door geld.

Hoe maakt geld dan gelukkig?

Natuurlijk, de vorige alinea geeft aan dat geld niet allesbepalend is. Maar het kan zeker je leven verrijken als je het aan de juiste dingen uitgeeft. Heb je de loterij gewonnen? Dan kun je er zelfs dromen mee waarmaken waar je lang plezier van kan hebben. Een droomhuis aan het strand, een nieuwe auto of zelfs het beginnen van je eigen bedrijf. Vaak blijkt ook dat geld besteden aan ervaringen in plaats van spullen langduriger geluk oplevert. Denk hierbij aan een onvergetelijke wereldreis, een feestje geven voor je vrienden of geld schenken aan een goed doel. Uit onderzoek is eveneens gebleken dat tijd besparen met geld, ook gelukkig maakt. Laat bijvoorbeeld eens per maand een schoonmaker de huistaak doen. Of geef af en toe eens die extra euro’s uit aan het laten bezorgen van je boodschappen. Met dit soort uitgaven neemt je stress af en bezorgt het je meer tijd voor andere dingen.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Voor langdurig geluk in de vorm van een onvergetelijke vakantie, hoef je geen bergen geld te hebben. Je biedt gewoon mee bij VakantieVeilingen.nl. Bieden op vakanties naar o.a. Milaan, Marrakech, de Canarische Eilanden en Londen doe je al vanaf €1. Waar wacht je nog op?!

Bied nu mee!

De grens van geld

Gelukkig zijn met geld bereikt ook een plafond. Veel Nederlanders voelen zich het best met een inkomen tot aan 75.000 euro. Niet slecht ook, want een inkomen als dit zorgt voor rust, ruimte en financiële zekerheid. Wordt dit hoger, dan voelt iemand zich niet per se gelukkiger. Verder zijn de behoeften van een mens oneindig, of je nu geld hebt of niet. Heb je nu die dikke flatscreen of de nieuwste smartphone? Over een half jaar is er alweer een betere en duurdere op de markt.

Geen geld maakt ongelukkig

De vele onderzoeken en discussies over geld daargelaten, zijn de meeste onderzoekers er over eens dat krap bij kas zitten en op de kleintjes letten ongelukkig maakt. Geen geld om dat lekkende dak te repareren of de auto? Het levert stress en vermoeidheid op. Helemaal als je je gezin niet in de basisbehoeften kan voorzien en niets overhoudt kunnen er ongelukkige gevoelens ontstaan.

Ter conclusie

Jawel, geld heeft zijn voor-en nadelen. Gelukkig zijn is uiteindelijk iets dat je uit jezelf haalt. En natuurlijk kan geld daar zeker bij helpen. Maar een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal is eveneens een ontzettend belangrijke factor die de kwaliteit van het leven bepaalt. Wil je dus meer weten over makkelijk geld verdienen, of juist gezond eten of sporten? Lees dan bijvoorbeeld hier ons artikel 'Met korting naar de sauna; zo zit je er straks warmpjes bij!' eens. Goed voor de gezondheid en je pakt heel wat korting mee op dit relaxte uitje; twee vliegen in 1 klap!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waarom maakt volgens jou geld wel of juist niet gelukkig? Wij zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Deel het in een reactie met ons hieronder.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel