Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 4 minuten
Je hebt waarschijnlijk al een brief of e-mail van je zorgverzekeraar ontvangen over zorgverzekering 2019. Maar wat verandert er voor jou? Moet je overstappen of je zorgverzekering wijzigen? En waar moet je op letten? We geven je een aantal tips! Lees het artikel

Zorgverzekering 2019: hier moet je op letten!

Leestijd: 4 minuten

Laten we eerst beginnen met wat belangrijke data. Het is natuurlijk niet handig als je weet naar welke zorgverzekeraar je wilt overstappen, maar je te laat bent. Sinds 12 november hebben alle zorgverzekeringen hun nieuwe tarieven en voorwaarden bekend gemaakt.

Tijd dus om deze prijzen en voorwaarden te gaan vergelijken! Je hebt tot 31 december 2018 om je huidige zorgverzekering op te zeggen. De uiterste datum om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari 2019. Als je je oude zorgverzekering hebt stopgezet voor 31 december, gaat je nieuwe met terugwerkende kracht op 1 januari 2019 in. Let op: je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan kun je een forse boete verwachten.

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Denk hierbij aan een huisartsenbezoek, geneesmiddelen of spoedeisende hulp. Check ieder jaar wel even de wijzigingen binnen de basisverzekering. De overheid beslist over het algemeen wat er door de basisverzekering wordt vergoed, dit betekent dat er ieder jaar wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

Let op: de goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de voordeligste. Zoek een zorgverzekering met de dekking die bij jouw situatie past.

Er zijn vier soorten basisverzekeringen:

 • Restitutiepolis: geeft vrije zorgkeuze. Alle zorgverleners worden vergoed, tenzij het om extreem hoge bedragen, van bijvoorbeeld een privékliniek, gaat.
 • Combinatiepolis: geeft ook vrije zorgkeuze, maar er bestaat een kans dat je moet bijbetalen.
 • Naturaverzekering: ook hier heb je een vrije zorgkeuze, maar de kans dat je moet bijbetalen is een stuk groter. Je zorgverzekeraar sluit namelijk contracten af met bepaalde zorgaanbieders. Is er geen contract? Dan moet je vaak 25% van de kosten betalen.
 • Budgetpolis: vaak is dit de goedkoopste verzekering. De kans dat je zelf moet bijbetalen is bij deze polis het hoogst, omdat de budgetzorgverzekeraar met slechts een beperkt aantal zorgaanbieders een contract sluit.

Aanvullende verzekering

Zijn er kosten die niet onder de basisverzekering vallen, maar waarvan je ze wel graag vergoed wilt hebben? Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, een tandartsverzekering of brillen en lenzen. Dan komt de aanvullende verzekering van pas. Ga dus goed na welke kosten je aankomend jaar verwacht te gaan maken, alvorens je voor een aanvullende verzekering kiest. Ga je weinig tot geen gebruik maken van een aanvullende verzekering, dan is het vaak voordeliger om deze kosten zelf te betalen.

Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering, maar dit geldt niet voor de aanvullende verzekering. Wacht dus met overstappen voor je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd. Je kunt er voor kiezen om je aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je jouw basisverzekering hebt. Er wordt dan vaak wel een (administratieve) toeslag gevraagd.

Nog enkele tips

 • Krijg je een cadeau of korting wanneer je een verzekering bij een bepaalde zorgverzekeraar afsluit? Bereken dan of dit ook daadwerkelijk voordelig voor je is. In vele gevallen betaal je dit terug in je maandelijkse premie.
 • Bekijk en vergelijk de voorwaarden en reviews van de potentiële zorgverzekeraars. Vaak kun je aan de hand hiervan ook al de minst geschikte zorgverzekering afschrijven.
 • Een hoger vrijwillig eigen risico betekent een lagere maandpremie. Maar die korting is alleen interessant wanneer je weinig zorgkosten verwacht.
 • Bekijk ook meteen je overige verzekeringen eens goed. Het kan namelijk zijn dat je dubbel verzekerd bent. Denk hier bijvoorbeeld aan vergoeding van medische kosten in het buitenland, dit wordt vergoed door de basisverzekering maar dit zit ook vaak bij een doorlopende reisverzekering. Het is zonde om hier twee keer voor te betalen. 
 • Vergeet niet te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag! Omdat de premies in 2019 omhoog gaan (wisselend van €3 tot €9 per maand), stijgt ook de zorgtoeslag. De zorgtoeslag voor alleenstaanden gaat met €94 per jaar omhoog, de meerpersoonhuishoudens zorgtoeslag stijgt met €281 per jaar. Dit wil je natuurlijk niet mislopen. De belastingdienst geeft je hier meer informatie over zorgtoeslag 2019. 
 • Een collectieve verzekering is niet altijd goedkoper, omdat deze niet op jouw situatie is afgestemd. Ook hier geldt dus: blijf vergelijken!

Met al deze tips op zak kun je hier jouw zorgverzekering 2019 vergelijken

3 Reacties
 1. Hat Hat

  Hi,
  Ik snap wat er gezegd wordt over dubbel verzekerd zijn met bv medische kosten in het buitenland. Maar met wat er in het artikel wordt gezegd, wordt wel een verkeerd beeld geschetst. Zorgkosten die bij jouw basisdekking van de zorgverzekeraar zitten, vergoeden vaak maar 100% van het bedrag wat je in Nederland aan kosten zou maken. Als je in Amerika bv je arm breekt en je hebt daar meer kosten voor dan je in Nederland zou hebben, betaalt je zorgverzekering vaak maar tot aan dat bedrag. Voorbeeld. In NL kost het €100,- in Amerika €150,-. (Omgerekend vanuit dollars) dan vergoedt je zorgverzekering maar tot aan €100,-. De medische verzekering bij je doorlopende reisverzekering vergoed het extra bedrag (in dit geval die €50,- extra) die je meer moet betalen. Dus het heeft zeker wel zin om die ook nog eens af te sluiten als je er zeker van wilt zijn dat de volledige kosten worden vergoed en niet alleen het standaard tot aan het Nederlandse tarief. Dus die tip gaat niet op voor het voorbeeld en kan juist wel verstandig zijn dubbel te verzekeren als je veel reist naar landen waar medische hulp duurder is dan in Nederland. Wel goed om uit te zoeken, maar niet er vanuit gaan dat beiden hetzelfde zijn!

 2. P de Lange-karis P de Lange-karis

  Ik wil de beste zorgverzekering met de meeste fysio therapie

 3. Maureen van Berkum Maureen van Berkum

  Izz of Friesland verz.

Reageer ook op dit artikel